AcasăNewsAlertă în România, după dezastrul din Beirut: S-au găsit 35 de tone...

Alertă în România, după dezastrul din Beirut: S-au găsit 35 de tone de azotat de amoniu, depozitat necorespunzător – VIDEO

O informație cutremurătoare, la propriu, a ajuns la urechile opiniei publice în cursul acestei prime zile a săptămânii, în contextul în care nu s-au stins ecourile dezastrului provocat de explozia de proporții ce a zguduit zona portului din Beirut.

Mai exact, luni s-a aflat că un control derulat într-o incintă de pe raza județului Galași a scos la iveală o situație cu atât mai îngrijorătoare, tocmai raportat la situația din capitala Libanului.

Un control făcut în localitatea Vlădești, la punctul de lucru al unei societăți comerciale, a scos la iveală nereguli semnificative. Totul s-a întâmplat vinerea trecută, pe 7 august, când pe durata verificărilor făcute, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Galați au găsit într-o magazie două kilograme de insecticid, ”produs clasificat „foarte toxic”, deținută ilegal și 73 litri de produse de protecția plantelor, expirate, față de care administratorul societății nu luase măsura neutralizării printr-o firmă autorizată”, transmit oficialii IPJ Galați.

Mai mult, în cadrul aceluiași control, ”polițiștii au găsit 35.000 kg. de azotat de amoniu, depozitat în condiții improprii”.

Administratorul firmei, cercetat

Pe lângă cele constatate, polițiștii gălățeni au anunțat și ce măsuri concrete s-au luat. Și anume faptul că ”Acum, administratorul societății este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de trafic de produse și substanțe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase devenite deșeuri și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și a produselor de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate”.

Vă amintim că în urmă cu aproximativ o săptămână, o explozie uriașă a zguduit Beirutul. Una dintre ipotezele luate în calcul referitor la cauza producerii deflagrației a fost aceea a unei explozii accidentale a unei cantități mari din acest produs chimic. Mai multe voci din rândul oficialilor statului libanez au vorbit apoi despre faptul că s-a constatat că, timp de șase ani, peste 2.700 de tone de nitrat de amoniu – denumit și azotat de amoniu – s-au fost stocate în port, fără suficiente măsuri de siguranță. Explozia a curmat cel puțin 158 de vieți și a rănit peste 6.000 de oameni.

Una dintre tragediile de proporții care au lovit România, în ultimii ani, se leagă, din păcate, de același azotat de amoniu. O deflagrație cumplită, care a ucis 18 oameni și a rănit alți 13, s-a produs în mai 2004 la Mihăilești. La acel moment, un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a explodat.

Citiți și:
Cum puteau fi evitate tragedia de la Mihăilești și cea de la Beirut: De ce este azotatul de amoniu atât de periculos?

Exploziile de la Beirut – accident sau atac cu bombă? Israelul și-a plasat Armata în stare de alertă!

Stare de urgență la Beirut! Bilanțul a crescut la 137 de morți și peste 5.000 de răniți. Primele arestări

151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger