AcasăNewsAlertă! Hidrologii au emis COD ROȘU. Pericol de inundații pe râuri din...

Alertă! Hidrologii au emis COD ROȘU. Pericol de inundații pe râuri din județul Alba

Oamenii care trăiesc în localități din județul Alba trec prin momente greu de imaginat, după ce furia naturii le-a distrus agoniseala.

Iar veștile aflate de la hidrologi nu sunt deloc de natură să îi liniștească. Marți dimineață, pe 20 iulie, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a transmis două avertizări pentru fenomene imediate COD ROȘU – cel mai ridicat nivel al acestor tipuri de mesaje de atenționare.

Ce au anunțat hidrologii

Un COD ROŞU, valabil pentru intervalul 20.07.2021 ora 06:55 – 20.07.2021 ora 15:00, respectiv de marți dimineață și până în cursul după-amiezii acestei zile, vizează râurile din bazinul hidrografic Arieș. Hidrologii au transmis următoarele: ”ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Albac – amonte confluența cu râul Iara, județul: Alba”.

Celălalt COD ROȘU vizează râurile din bazinul hidrografic Geoagiu și este valabil în intervalul 20.07.2021 ora 07:25 – 20.07.2021 ora 15:00. ”Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Geoagiu (Mănăstirea – afluent al râului Mureș) – bazin amonte S.H. Valea Mănăstirii, județul: Alba”, conform hidrologilor.

Ajutoare din rezerva de stat

De câteva zile, locuitorii mai multor zone din județul Alba trăiesc un coșmar. Ploile au afectat puternic, pe 15 iulie, comuna Ocoliș, provocând pagube materiale semnificative. Viitura a avariat case și alte bunuri ale oamenilor.

În cursul zilei de luni, 19 iulie, la o zi după ce Florin Cîțu fusese în zonele afectate de inundații din Alba, Guvernul a anunțat că la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost adoptată o hotărâre ce prevede ”scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate și alocarea acestora unităților administrativ-teritoriale Ocoliș, Câmpeni, Sohodol și Roșia Montană din județul Alba”.

Hotărârea a venit în contextul inundațiilor din perioada 15-16 iulie, care au afectat aceste localități.

Pe lista cu necesarul de bunuri de strictă necesitate pentru județul Alba se regăsesc, între altele, 8 construcții modulare complete, 260 de paturi, peste 500 de pături, dar și conserve.

103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger