In probele prelevate de inspectorii ANPC dupa controalele facute la operatori economici care produc gheata alimentara in unitati proprii, din Bucuresti, Constanta si Giurgiu, au fost gasite Clostridium si bacterii coliforme.
Au fost oprite de la vanzare 1.800 de kilograme de cuburi din depozitele a doi producatori, precum si 5.372 de pungi cu gheata de 1 sau 2 kg comercializate deja in marile magazine. De asemenea au fost prelevate esantioane care au fost trimise la analize si supuse expertizei la Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor Laborator Larex Bucuresti. Ce spune ANPC: analizele efectuate au determinat modificari ale urmatorilor parametri – „Clostridium perfringers, ufc/100 ml prevazut: 0, determinat: 2 (ambalaj de 1 kg) si 4 (ambalaj de 2 kg); bacterii coliforme, ufc/250 ml prevazut: 0, determinat: 284 (ambalaj de 5 kg); NTG (n.r. – numarul total de germeni mezofili – indicator global care permite aprecierea incarcarii apei cu flora de diverse origini care sunt responsabile de transmiterea infectiilor pe calea apei), ufc/100 ml prevazut: 20, determinat: 29 (ambalaj de 1 kg) si 31 (ambalaj de 2 kg); NTG, ufc/ml la – 22 grade C, prevazut max. 100, determinat: 1245 (ambalaj de 5 kg); -37 grade C, prevazut max. 20, determinat: 65 (ambalaj de 5 kg)”.Institutia va transmite cazul prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje.