AcasăNewsALERTĂ! Carnea românească de porc şi pui ar putea dispărea din magazine....

ALERTĂ! Carnea românească de porc şi pui ar putea dispărea din magazine. Care este explicația

carne

Carnea românească de porc şi pasăre este în pericol de dispariție din cauza creșterii prețului la gaze și energie, avertizează producătorii. Fermierii susțin că în șase luni românii vor consuma doar carne de porc importată.

Asociaţia Forţa Fermierilor trage un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care creşterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale şi de energie electrică, le au asupra sectorului agroalimentar din România.

„Asociaţia Forţa Fermierilor trage un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care creşterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale şi de energie electrică, le au asupra sectorului agroalimentar din România. Membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociaţiei Forţa Fermierilor, aparţinând sectorului de creştere porc şi pasăre, sunt revoltaţi de notificările de majorări de tarife la gaze şi curent, pe care încep să le primească. În numeroase cazuri, costul cu gazele naturale şi electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizează a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar”, arată asociaţia.

Prețul utilităților afectează producătorii de carne de porc și pasăre

În procesul de producţie, gazele naturale sunt esenţiale pentru unităţile din sectorul zootehnic, fiind necesară ventilarea spaţiului şi menţinerea unei temperaturi constante pentru purcei şi pui.

„Situaţia a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creştere de costuri de 6-7 ori la electricitate şi gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în şase luni. Vom avea diminuări de producţie chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru. Serios, chiar nu se gândeşte nimeni cum îşi poate continua activitatea un sector esenţial pentru securitatea alimentară a României cu creşteri de costuri pe o zonă esenţială de 6-7 ori? Solicităm Guvernului României să vină cu soluţii pentru a mai putea vorbi de supravieţuirea sectorului de porc şi pasăre în România. Iar companiilor de utilităţi, care efectiv îşi bat joc de antreprenorii români din zootehnie şi industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie ruşine pentru inconştienţa de a pune în pericol producţia de carne în România! Sunteţi nişte asasini economici, asta sunteţi! Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta. Pur şi simplu nu există, mai lăsaţi-ne cu abureala!”, a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Mai multă carne din import

Membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociaţiei Forţa Fermierilor apreciază că, în acest moment, doar 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producţia internă. „Cu aceste majorări de preţ, în şase luni vom ajunge la 100% consum de carne de porc din afara ţării, am fi singurul stat din UE care nu îşi asigură nici măcar un kilogram de carne din producţia internă. În sectorul pasăre, situaţia este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producţie unde România îşi acoperea din producţia internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanţă va fi istorie”, mai arată asociaţia.

În condiţiile în care nu se vor găsi soluţii pentru ca producătorii români de carne de pasăre şi porc să plătească facturi rezonabile pentru consumul de gaz şi energie electrică, esenţial pentru unităţile de producţie, vom asista, în 2022, la o deficit al balanţei comerciale cu produse agroalimentare de minim 3 miliarde de euro, faţă de 2 miliarde cât se preconizează pentru 2021, precizează Asociaţia Forţa Fermierilor. „Deficit care înseamnă că aceşti bani, în loc să rămână în ţară, să circule în economie naţională, vor ieşi din România şi vor asigura profiturile străinilor. Pe spatele consumatorului român şi cu afectarea gravă a securităţii alimentare naţionale”, mai arată asociaţia.

author avatar
Andreea Vlad
1.114 afisari

5 COMENTARII

  1. Ne meritam soarta de slugi si târâtoare fara coloana vertebrală. Pana si pe țărani i ati obligat sa nu mai crească animale in bătătura, pentru ca mâncarea sanatoasa, nu duce la consumul de medicamente. Asta e tupeu ca o țara sa nu fie siluită sexual de către pharma. Ce neam de idioti si cretini fara creier

  2. Se vaita ca niste babe.
    Da’ panourile solare/ fotovoltaice ce au ? Investitia si o amortizeaza dupa aia avand o economie substantiala la cheltuieli .

  3. Este o monstruozitate ce-au făcut guvernanții pentru a se crește prețul la energie și gaz. Au închis centrale pe cărbune și au încheiat contracte pe termen scurt și la preț mare cu Gazprom în ciuda faptului că Gazprom a oferit contracte pe termen lung și la preț mic, la fel ca în Ungaria. În Ungaria unde nu sunt zăcăminte de gaz, prețul gazului e mult mai mic decât la noi care avem gaz propriu. Credeți cumva că prețul gazului a crescut deoarece calitatea gazului e mai bună? Aiurea, e exact același gaz ca înainte de scumpire. Se face Europa bio în condițiile în care 90% din locuitorii Terri din China, Rusia, India, etc poluează în continuare cu gaz, cărbune și industria coșului de fum? Nici vorbă dar între timp murim noi.

  4. Voi credeți toate prostiile astea că nu vom mai avea carne românească, astea sunt povesti de adormit copii.
    Pai la cat ne fura acest sistem mafiot din industria cărnii nu ar face acest lucru nici în ruptul capului ne vinde apă și sare la greu acum când nu îi mai controlează nimeni, la alegeri da banul unde trebuie și nu se mai baga nimeni.
    La un kg de carne vindut luăm 200-300 Gr apă ia faceți socoteala la sute de tone.
    Astea sunt articole de presă cumpărate de oameni necinstiți care vezi doamne dispare porcul și la propriu și la figurat. Așa să fie oare?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger