Cauta

ALERTĂ alimentară! Produse tradiționale de Crăciun, retrase de la raft. Două tone, contaminate cu o bacterie periculoasă

carne

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce tradiţii trebuie respectate în următoarele 40 de zile

Listeria monocytogenes, una dintre cele mai periculoase bacterii, a fost descoperită la preparate din carne produse de către societatea ieșeană Marcel SRL. Produsele au mare căutare mai ales în rândul românilor din străinătate, unde alimentele sunt des exportate.

Aproximativ două tone de muşchi ţigănesc şi urechi de porc au fost retrase de la comercializare, a declarat, luni, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea.

Producătorul local a inițiat retragerea de la comercializare a produselor Mușchi Țigănesc și Urechi Snacks, ca urmare a evidențierii bacteriei Listeria monocytogenes, și recheamă de la consumatori produsele cu datele de identificare Urechi Snacks 200 g, Lot: 076121121, care expiră pe 02.01.2022, respectiv Mușchi Țigănesc, Lot: 017121121, cu data de expirare 27.12.2021 / 06.01.2022.

Aceste produse au fost distribuite în zece județe din țară, mai exact în Iași, Bacău, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Neamț, Prahova, Suceava și Vaslui, cât și în Marea Britanie, Belgia, Germania, Spania, Italia și Irlanda.

Avertismentul ANSVSA

„În urma controalelor efectuate de inspectorii sanitari-veterinari, a fost identificată Listeria monocytogenes în două produse, muşchi ţigănesc şi urechi de porc sub forma unor snackuri. Este vorba de o cantitate de aproximativ două tone cu distribuţie Marcel SRL, în afara ţării, respectiv în Marea Britanie, Belgia, Germania, Italia, Spania şi Irlanda, dar şi în România, în 10 judeţe. Întreaga cantitate aflată la raft a fost retrasă şi dat fiind faptul că termenul de valabilitate este 1 ianuarie 2022 am decis să informăm consumatorii atât la nivelul magazinelor unde a fost comercializată, cât şi pe site-ul ANSVSA şi pe cel al producătorului. Ieri am avut anchetă în cadrul unităţii, care a fost închisă şi am pus sub sechestru toate produsele din carne de porc din acea săptămână a loturilor încriminate. Nu vom da drumul secţiei până când nu vom avea rezultate negative la următoarele 10 probe plus restul ce este sub sechestru. Vorbim de Listeria monocytogenes, care este cea mai periculoasă bacterie, în primul rând din cauza mobilităţii ei şi pe urmă din cauza rezistenţei”, a precizat Mihai Ponea.

Potrivit sursei citate, în cazul în care consumatorii au achiziţionat aceste produse, ei nu trebuie să le Se recomandă persoanelor care deţin produse din lotul descris mai sus să nu le consume ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Persoanele care au consumat produsele menţionate mai sus şi care prezintă febră simplă sau însoţită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul şi să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum şi cele în vârstă trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor simptome. Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni, se arată în anunţul postat pe site-ul ANSVSA.

Ultimele stiri

  • Ungaria respinge propunerea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în Europa
  • S-a trecut peste limita lui Putin? Rusia anunță că a doborât o dronă ucrainiană lângă Moscova
  • Coreea de Nord anunță că ultima lansare a unui satelit militar a eșuat
  • Radu Mazăre: „Nu mă mai interesează viața publică sub nicio formă”
  • Un important stat european se izolează de restul lumii. Garduri şi bariere de 2,5 miliarde de euro, la graniţă
  • Alege ce citești
  • Medicii au luat în calcul externarea lui Florin Piersic. Când ar putea pleca acasă marele actor
  • Alege ce citești
  • USR, între dezvăluirile lui Coldea și clanul Fabian
  • Guvernul şi i-a „pus în cap” pe angajaţii de la Senat și Camera Deputaților. Oamenii au protestat pe holuri
  • Exit mobile version