Cauta

ALERTA ALIMENTARA: Mezelurile sunt false!

Asociatia Infocons a trimis Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare, Ministerului Agriculturii, ANPC si premierului o informare potrivit careia 40% dintre produsele semipreparate din carne puse in vanzare pe piata din Romania sunt false. Si pline de sare.

Sorin Mierlea, presedintele InfoCons, asociatie de protectie a consumatorului,  spune ca analizele din laboratoarele Larex si ANSVSA arata ca 40% dintre produsele testate prezinta diferente intre ce scrie pe eticheta si continutul propriu-zis. InfoCons a alertat ANSVSAde trei saptamani si inca asteapta un punct de vedere a Agentiei, raspuns care nu se prea vede la orizont.

E-uri, amidon si multa sare

Sorin Mierlea precizat  ca analizele la semipreparate au fost facute la Larex si laboratoare din cadrul ANSVSA, in urma acestora reiesind o diferenta de compozitie fata de cea mentionata pe eticheta. Mierlea a explicat ce a descoperit in urma analizelor: “S-au gasit in primul rand, ca idee, mai multe E-uri decat ceea ce scria pe eticheta, mai mult amidon, din pacate mai multa sare si sarea are un impact extrem de important, in conditiile in care suntem pe primele locuri la nivelul UE la bolile cardiovasculare, iar continutul de sare este un factor de risc pe acest segment”. „Noi consideram ca sunt produse care mint si insala consumatorul si asteptam masurile luate de autoritati. Dupa aceea vom veni public. Daca in 30 de zile autoritatile nu iau masuri, noi vom face un comunicat public cu privire la problemele care au fost depistate”, a afirmat mai Mierlea.

Reactia Romalimenta

De cealalta parte, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Alimentara, Sorin Minea, este rezervat in privinta datelor avansate de InfoCons. Seful Romalimenta spune la RFI ca legislatia permite unele variatii in compozitia produselor si crede ca declaratia lui Sorin Mierlea este riscanta: “Usor hazardata. N-am nici un fel de date care sa-mi spuna ca-i 40%, 10%, 70%. Ceea ce e real e ca pe piata au existat si vor exista intotdeauna, nu numai pe piata romaneasca, produse falsificate, dar ce ar fi necesar aici ar fi o definire a ceea ce inseamna produs falsificat, sa nu fie cumva o confuzie de termeni. Un produs falsificat inseamna un produs care are alte materii prime sau alte calitati decat cele anuntate de catre producator. Daca insa este vorba de variatia unor parametri, variatia unor parametri in anumite limite este admisa, mai ales in produsele din carne, datorita tipului de carne, datorita tipului de sare si asa mai departe. Bineinteles, aceste variatii nu pot fi foarte mari. Un produs care este declarat 90% carne nu poate sa aiba 70% grasime”.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version