AcasăNewsAlegerile din Ucraina au iz de poveste: Regele Ciocolatei versus Printesa Combustibilului

Alegerile din Ucraina au iz de poveste: Regele Ciocolatei versus Printesa Combustibilului

Porosenko este favorit, gratie colaborarii cu Vitali Klitscko

Dupa inlaturarea comunistului Victor Yanukovici de la putere, Ucraina se pregateste pentru alegeri anticipate.

Porosenko este favorit, gratie colaborarii cu Vitali Klitscko

Acestea vor avea loc peste aproximativ o luna si jumatate, iar sondajele arata ca marea batalie se va da intre doi candidati cu viziuni pro-europene, respectiv miliardarul Petro Porosenko si Iulia Timosenko, fostul premier al Ucrainei.

Momentan, Porosenko pare sa aiba un usor avantaj, mai ales ca este sustinut si de pugilistul Vitali Klitschko, fost campion mondial la categoria grea. Insa oamenii Iuliei Timosenko mizeaza pe anii petrecuti de aceasta dupa gratii si impactul psihologic pe care il va avea drama traita de fostul premier asupra milioanelor de votanti.

Iulia Timosenko mizeaza pe impactul psihologic al anilor petrecuti dupa gratii

Euronews.net a incercat sa prezinte batalia dintre cei doi candidati si dintr-un alt punct de vedere, care pare sa transforme lupta intr-un basm. Atat Iulia Timosenko, cat mai ales Petro Porosenko au averi considerabile si au primit porecle pe masura.

Iulia Timosenko a fost intitulata „Printesa Combustibilului”, gratie investitiilor avantajoase facute in petrol si gaze. Porosenko, afacerist cu o avere estimata la 1,3 miliarde de dolari, a primit porecla de „Regele Ciocolatei”, dupa ce a facut primii bani in urma cu 25 de ani din vanzarea de cacao si produse din ciocolata. Evident, pe parcurs, Porosenko si-a dezvoltat portofoliul si acum face bani si din transportul de persoana, avand o linie de autocare, dar si una de ambarcatiuni, si din televiziune, detinand unul dintre cele mai cunoscute posturi tv din Ucraina.

Comunistul Dobkin este mana dreapta al lui Yanukovici

Ambii candidati se incred in dorinta de a-i unii pe ucraineni intr-o singura misiune, aceea de a adera la Uniunea Europeana, si ameninta ca „nu-i vom lasa pe agresori sa ocupe nici macar un centimetru din teritoriul Ucrainei”.

Totusi, marea surpriza a alegerilor prezidentiale din Ucraina, din luna mai, ar putea fi Mihailo Dobkin. Fost guvernator al regiunii Harkov Oblast, fost primar al orasului Harkov si fost deputat, Dobkin este considerat mana dreapta a fostului presedinte Viktor Yanukovici si un comunist fervent.

Dobkin (44 de ani) se afla de trei saptamani in arest la domiciliu, sub acuzatia ca a fost liderul unei miscari separatiste, si ar putea fi prezentat in fata judecatorilor, pentru a fi condamnat, dar acestuia nici ca-i pasa si este increzator in dorinta ucrainenilor de se mentine sub influenta Partidului Comunist. Astfel, Dobkin si-a pregatit deja documentatia necesara si si-a indemnat apropiatii sa-i depuna dosarul pentru a candida la alegerile prezidentiale din mai. Afaceristul din Harkov este cotat al treilea favorit, conform ultimelor sondaje, dar diferentele sunt infime, astfel ca peste o luna si jumatate nu este exclusa posibilitatea de a asista la o mega surpriza.

author avatar
Cristi Ionita
307 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger