AcasăNewsAlegerile din Grecia i-au tinut pe bancheri cu sufletul la gura

Alegerile din Grecia i-au tinut pe bancheri cu sufletul la gura

Antonis Samaras vrea „o noua democratie”, mai austera

Scrutinul de ieri din Grecia, urmarit de toti politicienii europeni si de bancherii mondiali, s-a soldat cu un rezultat naucitor: egalitate intre Noua Democratie si stanga radicala (30%).

Antonis Samaras vrea „o noua democratie”, mai austera

„Astazi vorbeste poporul grec, iar maine incepe o noua era pentru Grecia”, a declarat liderul partidului conservator Noua Democratie, Antonis Samaras.

Bancile au format celule de criza

Conservatorii au promis mentinerea Greciei in zona euro, dar prin implementarea nepopularelor masuri de austeritate, „renegociate cu creditorii”. Syriza  vrea ajutor international, dar nu austeritate. In asteptarea rezultatului alegerilor parlamentare anticipate, bancile centrale din intreaga lume au creat echipe speciale pentru gestionarea crizei, in cazul in care „austerii” pierd alegerile. Citigroup, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon si Goldman Sachs au testat diferite scenarii-soc, luand in calcul tranzactiile cu imprumuturi de stat, obligatiuni si derivate. Banca Angliei a anuntat ca va acorda imprumuturi de urgenta sistemului bancar.

„Alegeti dreapta sau va lasam fara bani”

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, le-a cerut grecilor sa voteze cu Noua Democratie, de dreapta, care doreste ca  Grecia sa ramana n zona euro.  Ca o intarire, o scrisoare deschisa publicata in presa germana da un ultimatum grecilor. „Noi, germanii, suntem cei care va umplem bancomatele cu euro, asa ca aveti grija pe cine alegeti! Daca alegeti sa nu va respectati promisiunile, nu veti mai primi niciun ban din Germania”, se arata in scrisoare.

Adina Mutar / Arpad Dobre

author avatar
eNational
237 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger