AcasăNewsAlegerile din estul Ucrainei grabesc cel de-al Treilea Razboi Mondial

Alegerile din estul Ucrainei grabesc cel de-al Treilea Razboi Mondial

Sapte batalioane ruse sunt desfasurate la frontiera cu Ucraina

Washingtonul a condamnat procesul ilegal de desfasurare a alegerilor legislative si prezidentiale in regiunile separatiste Lugansk si Donetk si atitudinea Moscovei fata de o situatie si asa foarte grava.

Sapte batalioane ruse sunt desfasurate la frontiera cu Ucraina

SUA au avertizat Rusia impotriva unor acte care ar destabiliza situatia in estul Ucrainei. O agravare a crizei ucrainene nu va face altceva decat sa grabeasca declansarea celui de-al Treilea Razboi Mondial.

„Costuri suplimentare” pentru Rusia

Purtatorul de cuvant al Consiliului american pentru Securitate Nationala (NSC), Bernadette Meehan, a denuntat intentia Moscovei de a oferi legitimitate acestor alegeri, exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu o mobilizare de echipamente si trupe la frontiera cu Ucraina. „Refuzul Moscovei de a-si indeplini obligatiile asumate prin acordurile de la Minsk pune sub semnul intrebarii angajamentul de a sprijini o solutie pasnica pentru conflictul din estul Ucrainei. Rusia va suporta costuri suplimentare, daca va ignora angajamentele asumate la Minsk si isi va continua actele periculoase si destabilizatoare”, a subliniat Meehan. Uniunea Europeana ar putea revizui sanctiunile la adresa Rusiei in directia inaspririi acestora, dat fiind comportamentul Kremlinului fata de alegerile din estul Ucrainei, a declarat ambasadorul UE in Rusia, Vygaudas Usackas.

In fata „Rusiei revansarde”, NATO sporeste trupele in Europa de Est

Trupele ucrainene sunt decise sa recupereze regiunile separatiste

Comandantul suprem al fortelor NATO, generalul Philip Breedlove, a ironizat incursiunile tot mai dese ale bombardierelor rusesti deasupra Europei.  „Ceea ce ati vazut saptamana trecuta era o formatiune de avioane mai mare, mai complexa, cu o traiectorie de zbor un pic mai provocatoare”, a remarcat Breedlove. OK! „Rusia ne trimite un mesaj. Mesajul este ca este o mare putere, cauta sa demonstreze ca exercita o anumita influenta asupra planurilor Aliantei Nord-Atlantice in regiune”. Rusii, care si-au intensificat de un an activitatea aeriana in spatiul european, au trimis saptamana trecuta un numar neobisnuit de mare avioane militare in spatiul aerian al acestei regiuni. NATO a anuntat miercuri ca a efectuat mai multe interventii aeriene de la inceputul saptamanii trecute, implicand diversi membri ai Organizatiei, impotriva „activitatii” aviatiei militare ruse in spatiul european, o activitate catalogata drept „la scara mare” si „neobisnuita”. Rusii au vizat in special spatiile aeriene ale Marii Baltice, Marii Nordului, Marii Negre si Oceanului Atlantic. De asemenea, flota rusa a efectuat anul acesta incursiuni in Marea Neagra, Marea Nordului si Oceanul Pacific, a mai precizat generalul american. In fata unei „Rusii revansarde”, NATO este pregatita sa creasca numarul trupelor americane in Europa de Est si sa suplimenteze intaririle deja mobilizate.

Reactie rapida la „o viitoare nevoie”

Breedlove a declarat ca a discutat impreuna cu comandanti militari americani posibilitatea de a conserva material militar in baze europene, cu scopul de „a asigura capacitati mai bune de reactie in cazul unei viitoare nevoi”. Aproximativ 750 de militari americani sunt stationati in Polonia si Tarile Baltice, care fac parte din Brigada I a Diviziei I Cavalerie. Ei sunt sustinuti de tancuri de tip M-1 Abrams si vehicule de infanterie de tip Bradley. Militarii din aceasta brigada, cu baza la Fort Hood, in statul Texas, au fost mobilizati pentru o misiune de trei luni de exercitii, in semn de solidaritate cu tarile din Europa de Est aliate NATO.

Fortele ruse, la frontiera cu Ucraina

De la semnarea in septembrie a unui armistitiu intre Ucraina si separatistii prorusi din estul tarii, confruntarile armate continua. Fortele ruse sunt pozitionate in continuare la frontiera ucraineana, peste sapte batalioane fiind mobilizate. Dintr-un batalion fac parte 800-1.000 de militari. Cu toata amenintarea Rusiei, Kievul este decis sa recupereze „regiunile detinute de teroristi. „Cateva regiuni din estul Ucrainei se afla, de fapt, sub controlul teroristilor prorusi si ale trupelor rusesti. Dar ele sunt regiuni ucrainene, iar noi le vom recupera”, a declarat Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin.

author avatar
Adina Mutar
775 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger