AcasăNewsAlegeri parlamentare 2012: Tot ce trebuie sa stii despre votare

Alegeri parlamentare 2012: Tot ce trebuie sa stii despre votare

Toti romanii cu drept de vot trebuie sa respecte un set de reguli duminica, la alegerile parlamentare, pentru ca votul lor sa fie validat.

(foto:aradon.ro)

Duminica, 9 decembrie, cetatenii Romaniei sunt asteptati la sectiile de votare pentru a-si alege parlamentarii din urmatorii patru ani. Incepand cu ora 7, alegatorii vor putea merge la urne pana la ora 21.00, unde trebuie sa se prezinte cu buletinul sau cu cartea de identitate valabile.

Cetatenii romani care au varsta de 18 ani, sau daca au implinit-o chiar in ziua alegerilor au drept de vot. Alienatii mintal si detinutii care si-au pierdut drepturile electorale prin hotarare judecatoreasca definitiva nu vor putea sa-si exprime optiunea in ceea ce priveste votarea.

Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru Camera Deputatilor si unul pentru Senat. Este interzis accesul simultan a doua sau mai multe persoane in aceeasi cabina de vot. De asemenea, fotografierea buletinului de vot este si ea interzisa.

Fiecare alegator prezinta actul de identitate biroului electoral al sectiei, iar dupa ce este cautat pe listele de alegatori primeste buletinele de vot si stampila. Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise si aplica stampila inauntrul patratului care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza. Dupa votare, buletinele de vot vor fi indoite astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara, dupa care vor fi introduse in urna.

Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea in care isi au domiciliul. Daca exista cetateni omisi pe lista electorala permanenta, acestia vor fi inscrisi in lista electorala suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, numai dupa ce vor face dovada cu actul de identitate in care are trecuta adresa.

Legea este destul de dura in privinta celor care nu respecta regulile de votare . Cei care impiedica o persoana sa voteze vor fi pedepsiti cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. Daca este vorba de violenta, pedeapsa va fi mai drastica, cu inchisoare de la trei la zece ani. Cei care vor fotografia votul vor fi pedepsiti cu detentie de la sase luni la trei ani. Darea sau primirea de mita electorala este pedepsita cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. Pasibili de aceeasi pedeapsa sunt si cei care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor. Daca va fi introdus in urna un numar suplimentar de buletine, vinovatul va fi pedepsit cu inchisoare de la doi la sapte ani. Cu aceeasi sanctiune sunt pedepsite si furtul urnei, al documentelor electorale sau ruperea sigiliilor. Daca o persoana refuza sa se conformeze dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare in ceea ce priveste ordinea si linistea in sectia de vot, aceasta va fi sanctionata cu amenda de la 2.200 de lei la 3.000 de lei. Tot amenda primesc si cei care continua propaganda electorala dupa incheierea campaniei. Aceasta contraventie atrage sanctionarea cu o amenda de la 1.400 de lei la 2.000 de lei.

author avatar
Andra Nesu
463 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger