AcasăNewsAlegeri legislative in Iran - opozitia boicoteaza scrutinul!

Alegeri legislative in Iran – opozitia boicoteaza scrutinul!

Circa 48 milioane de alegatori iranieni sunt chemati vineri la urne pentru a-i alege pe cei 290 de deputati ai Mejlisului (legislativul de la Teheran), care se asteapta sa fie dominat ca si precedentul de conservatorii de la putere.

Conform canalelor media oficiale, birourile de vot s-au deschis la ora locala 08:00 si urmeaza sa se inchida la 18:00 (ora locala). Aproape 3.400 de candidati concureaza in acest scrutin, boicotat de principalele miscari ale opozitiei reformatoare in semn de protest contra represiunii severe careia i-au cazut de la realegerea contestata a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad in 2009.

In timp ce Iranul este supus unei presiuni internationale in crestere in legatura cu programul sau nuclear controversat, principala problema in aceste alegeri va fi pentru regimului de la putere de a asigura o participare cat mai ridicata la vot.

Principalii lideri iranieni si media oficiale si-au multiplicat in ultimele zile apelurile la o participare masiva la vot, in raspuns la amenintarile militare israeliene si sanctiunile economice si financiare severe din partea Occidentului.

Votand, populatia ‘va da o palma puterilor hegemonice’ si-si va ‘arata hotararea de a rezista inamicului’, i-a indemnat pe iranianie ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
De asemenea, presedintele Ahmadinejad a facut apel la mobilizare pentru a ‘da un parlament puternic si popular’ tarii, in timp ce ministrul apararii Ahmad Vahidi a subliniat ca daca ‘participarea va fi mai ridicata si securitatea tarii va fi mai consolidata’.

Rata de participare la legislative oscileaza traditional intre 50% si 70% in Iran, iar la scrutinul precedent din 2008 a fost de 55,4%, potrivit cifrelor oficiale.

Alegeri legislative in Iran – opozitia boicoteaza scrutinul!
author avatar
Ciprian Purice
76 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger