AcasăNewsAlegeri legislative cruciale în SUA. Bastioanele democraților se clatină. Trump: „Fiți pregătiți,...

Alegeri legislative cruciale în SUA. Bastioanele democraților se clatină. Trump: „Fiți pregătiți, vom lua înapoi Congresul, Senatul și Casa Albă”

Alegeri legislative cruciale în SUA. Bastioanele democraților se clatină. Trump: „Fiți pregătiți, vom lua înapoi Congresul, Senatul și Casa Albă” / Foto: The White House

Cu patru zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, Joe Biden a dat asigurări că democrații vor contrazice sondajele, care le promit o debandadă totală, și a avertizat împotriva posibilității de a avea „doi ani oribili” dacă vor pierde majoritatea în Congres și Senat.

 

În timpul unei vizite la Chicago, președintele Joe Biden a transmis un mesaj optimist. „Nu cred că avem probleme deloc”, a spus el. „Cred că vom câștiga. Serios”. Totuși, el a zugrăvit o imagine sumbră în cazul unei victorii a republicanilor. „Dacă pierdem Congresul și Senatul, vor fi doi ani oribili”, a avertizat el.

„Vestea bună este că voi avea drept de veto”

„Vestea bună este că voi avea dreptul de veto” (care îi permite președintelui să blocheze viitoarele legi republican), a adăugat el. „Democrația este cu adevărat în joc”. Mai devreme în cursul zilei, Biden se lăudase din California cu investițiile masive făcute în ultimii doi ani, în special în domeniul semiconductorilor și al climei. El a promis, de asemenea, să abordeze problema inflației, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani și care provoacă nemulțumirea multor alegători.

Democrații sunt în defensivă înaintea votului de marți, 8 noiembrie. Sondajele de opinie prevăd o victorie importantă a conservatorilor în Camera Reprezentanților, care urmează să fie reînnoită, și au înclinat recent spre o majoritate republicană restrânsă în Senat, unde sunt în joc o treime din mandate, scrie Boursorama.

Trump: „Foarte, foarte probabil voi candida din nou. Fiți pregătiți”

Având în vedere acest scenariu, Donald Trump își semnalează tot mai des intenția de a recâștiga Casa Albă. „Foarte, foarte probabil voi candida din nou. Fiți pregătiți”, a declarat fostul președinte republican săptămâna trecută, la un miting în Iowa. „Vom lua înapoi Congresul, vom lua înapoi Senatul”, a adăugat el. „Iar în 2024, ne vom lua înapoi frumoasa noastră Casă Albă”.

Miliardarul, care nu și-a recunoscut niciodată înfrângerea în 2020 și care cochetează de luni de zile cu ideea de a candida pentru un nou mandat, continuă să își exercite controlul asupra partidului republican. Un succes al conservatorilor, marți, i-ar permite să anunțe o candidatură la prezidențiale, tăind calea unor potențiali rivali precum guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.

„Ne putem baza pe un anunț rapid”, a recunoscut joi Kellyanne Conway, fost consilier al acestuia la Casa Albă și aliat apropiat al său. Citând surse anonime, site-ul de știri Axios miza pe data de 14 noiembrie pentru un astfel de anunț, care ar putea de asemenea să cântărească asupra diverselor cazuri judiciare care îl privesc pe Donald Trump.

Bastioanele democrate sunt amenințate

În statul New York, care a fost în mâinile democraților timp de peste 20 de ani, situația s-ar putea schimba pe 8 noiembrie. Pentru a o ajuta pe guvernatoarea Kathy Hochul, care se află în dificultate, partidul i-a trimis alături pe fostul secretar de stat Hillary Clinton și pe vicepreședintele Kamala Harris.

Alte bastioane democrate, cum ar fi Oregon și Colorado, par de asemenea slăbite de nemulțumirea legată de creșterea inflației, pe care republicanii o pun pe seama lui Joe Biden. Pentru a contracara acest mesaj, președintele insistă asupra eforturilor sale de a proteja clasa muncitoare și locurile de muncă.

Democrații fac de asemenea campanie pe tema dreptului la avort și a salvgardării democrației, amenințate, potrivit lor, de aripa trumpistă a Partidului Republican, pe care îl acuză că întreține un climat favorabil violenței politice. Acest discurs a fost amplificat în ultimele zile de atacul violent asupra soțului lui Nancy Pelosi, liderul democraților din Congres, la San Francisco.

Democrații au o miză importantă în aceste alegeri: dacă pierd controlul Congresului, sfârșitul președinției lui Joe Biden va fi paralizat. În cazul unei înfrângeri severe Biden, care se apropie de vârsta de 80 de ani, va avea dificultăți în a mai candida pentru realegere.

author avatar
Tudor Borcea
551 afisari

11 COMENTARII

  1. Ziarul online The Hill din SUA, care este apropiat Partidului Democrat scrie ca poate veni momentul in care americanii vor trebui sa aiba „o conversație serioasa despre un subiect foarte incomod” : SANATATEA MINTALA a presedintelui Joe Biden. Indepartarea liderului democrat de la Casa Alba s-ar putea face cu ajutorul celui de-al 25-lea Amendament al Constitutiei Americii. Starea precara a sanatatii mintala a presedintelui Joe Biden ar putea fi invocata pentru revocarea din functie a acestuia,inainte de alegerile intermediari din Statele Unite.

    • Aici e vorba de sanatatea mintala a alegatorilor americani
      Care au ales un senil drept presedinte

    • Cine sa-l mai voteze pe senilul Biden. Daca crapa Biden la conducerea usa vine negreasa Kamara care-i efectiv toanta!

  2. Cel mai bine e sa ramana democratii la conducere, se va ajunge cel mai repede la sfarsit. Republicanii sant pe aceeasi felie dar nu asa excentrici, cu ei agonia va dura mai mult

  3. SPER SÂ NU FIE IAR PREȘEDINTE HANDICAPATUL MINTAL AL OMENIRII , BEȚIVUL DE DONALD TRUMP……………………

  4. Ce cunoaste toata omenirea, au aflat si americanii azi….Joe Biden un bosorog senil la 81 de ani. Asta au votat idiotii.

  5. Presedintele ,,ELECT„ Bideu insista asupra eforturilor sale de a proteja clasa muncitoare si locurilre de
    munca !!!!!!!!!
    1 Tata BIDEU de peste 50 de ani nu a muncit caci nu stie decat sa minta si sa fure .
    2. Clasa muncitoare Democrata sunt cei 120 milioane pe ajutoare sociale + cartele de masa.
    3. Locurile de munca la Democrati sunt functionari mici la stat activisti ( ex. Onana) drog dealeri etc.

    Referitor la alegeri din 8 noiembrie cei care au masluit alegerile din 2020 au furat destul si acum se tem de
    BIDEU ca vrea sa le ceara taxe = rezultat asa cum zicea VANGHELIE -ejaculat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger