Cauta

Alegeri in Ucraina sub amenintarea prorusilor

Ucraina si-a deschis , ieri, birourile de vot pentru alegerile parlamentare ancitipate convocate de presedintele Porosenko. Cinci milioane de oameni sunt exclusi de la vot, in timp ce separatistii prorusi i-au emenintat pe cei care doresc sa se prezinte la urne.

Fortele prooccidentale isi pun mari sperante in rezultatele scrutinului de duminica

Conflictul dintre fortele ucrainene si separatistii din est si-a pus amprenta si pe scrutinul care a inceput, ieri, la ora 04 GMT (08, ora Romaniei). Inchiderea urnelor a fost programata pentru orele 18, GMT (20, ora Romaniei). Potrivit agentiei Zik, separatistii prorusi din Lugansk au impartit manifeste in care ameninta cu represalii pe cei care se prezinta la ”alegerile burgheze ale juntei de la Kiev”, inclusiv cu executarea familiilor membrilor din comisiile electorale. La fel, in alte regiuni, separatistii au impartit manifeste in care le pun in vedere pensionarilor ca, daca se prezinta la vot, vor avea pensile taiate. Alegerile anticipate din Ucraina sunt umbrite de conflictul dintre fortele ucrainene si separatistii prorusi din Donbass, care, potrivit ONU, a facut 3.700 de victime, citeaza presa occidentala. Aproximativ cinci milioane de alegatori, din 36 de milioane, nu vor putea vota in Crimeea, atasata Rusiei, si in zonele controlate de separatisti, in Est, 27 de locuri de deputati ramanand, astfel, vacante.

Fortele prooccidentale conduse de Porosenko se afla pe primele pozitii in preferintele urcainenilor

Partidul presedintelui Petro Porosenko, care a convocat alegerile anticipate pentru a trece definitiv la capitolul istorie regimul pro rus al lui Viktor Ianukovici (inlaturat de miscarile de protest din Piata Independentei din Kiev), este creditat, potrivit sondajelor, cu aproximativ 30% din voturi. El, arata observatorii, va trebui sa se alieze cu una sau mai multe formatiuni prooccidentale , in special cu cea a populistului Oleg Liasko sau cea a premierului Arseni Iatseniuk. Unele din aceste liste sunt favorabile unei ofensive decisive impotriva separatistilor sprijiniti, potivit Kievului si NATO, de trupele regulate ruse.

Reforme radicale

”Pentru a pune in practica strategia reformatoare pe care am pregatit-o, singura vointa politica nu este suficienta. Imi trebuie si o majoritate in Parlament”, a declarat, cu o zi inaintea scrutinului, Porosenko. Noul Parlament ucrainean va trebui sa adopte reformele radicale destinate iesirii Ucrainei dintr-o criza profunda, agravata de conflictul din Est, sa lupte impotriva unei coruptii endemice si sa apropie tara de Uniunea Europeana, cu care a semnat un acord de liber schimb, desfiintat anul trecut de Viktor Ianukovici. Dar va trebui si sa accentueze masurile dureroase cerute de FMI pentru a salva tara de la faliment, dupa retragerea sustinerii financiare din partea Rusiei. Totul pe fondul conflictului gazier cu Rusia, care priveaza Ucraina de gaz rusesc si ameninta aprovizionarile europene.

Porosenko, discurs in romaneste la Cernauti

”Dragi prieteni, dragi compatrioti, Bucovina este o regiune unica, care poate servi drept exemplu de intelegere intre nationalitati. In aceasta regiune multinationala, din mosi-stramosi locuiesc oameni de diferite nationalitati, oameni care vorbesc diferite limbi”, a spus Porosenko, aflat in vizita la  Universitatea Nationala de la Cernauti, tinand sa precizeze ca drepturile romanilor din regiune vor fi respectate, ca cele ale tuturor ”cetatenilor ucraineni”. ”Doresc sa multumesc statului rus, pentru ca a facut sa fim mai uniti. Acum nu mai este nevoie sa facem dezbateri pentru a alege in ce limba vorbim. Ori cu o limba, ori cu alta, soldatii nostri isi apara tara”, a mai spus seful statului.

Ultimele stiri

  • Horoscop 8 iulie 2025 – Implinirea ta personală va necesita numeroși pași
  • Poate Europa să compenseze lipsa de arme americane pentru Ucraina?
  • Justiția plânge, poporul român plătește / Bolojan promite austeritate pe pâine
  • Partidele de la guvernare, făcute praf de sindicate. Au distrus țara!
  • Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh
  • Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla
  • Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri
  • Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!
  • SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil
  • PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid
  • Exit mobile version