AcasăNewsAlawitii lui Bashar al-Assad se razvratesc impotriva regimului

Alawitii lui Bashar al-Assad se razvratesc impotriva regimului

Alawitii se disociaza de regimul Assad

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, s-a bazat, de cand a pus armata pe poporul revoltat, pe clanurile alawite, secta din care face parte si familia lui.

Alawitii se disociaza de regimul Assad

„Partizanii” sai au inceput sa se sature de atrocitatile comise de regim si ies in strada pentru a cere incetarea razboiului impotriva poporului sirian.

Campania „Strigat!”

Prima demonstratie a alawitilor a fost la inceputul lunii octombrie, scrie Al Arabiya, in Homs, dupa un raid aerian al regimului asupra unei scoli din Akrama, ce a ucis 31 de oameni, cei mai multi copii, si a ranit alti 74. Reporterii televiziunii de stat, care au vrut sa filmeze protestul, au fost agresati de catre protestatari. „Mincinosilor, mincinosilor, media siriana minte”, le-au strigat manifestantii. De la inceputul revolutiei siriene, in martie 2011, alawitii au marsaluit in sprijinul regimului, din convingere sau scosi in mod organizat. La inceputul acestei saptamani, mai multi activisti au raportat un eveniment ce parea imposibil, anume proteste ale unui grup de tineri alawiti din portul Tartus, unde este fieful armatei. Tinerii cereau inlaturarea tuturor simbolurilor regimului si ale opozitiei, cea creata de regim, intr-o campanie intitulata „Strigat!”. Activistii au raportat ca toti participantii la demonstratie au fost arestati si dusi in inchisorile Securitatii.

Intrunire a opozantilor alawiti la Cairo

Alawitii care se opun lui Bashar al-Assad s-au intrunit la Cairo pentru a gasi o alternativa democratica la regimul tiranic actual, incercand sa disocieze secta de familia conducatoare, scrie Jordan Times. Este prima intrunire de acest fel, la organizarea careia a contribuit un veteran al opozantilor alawiti, Bassam al-Youssef, care a petrecut mai mult de zece ani in inchisorile regimului. „Razboiul sectarian este ultima carte a lui Bashar. Nu trebuie sa-l lasam sa o joace”, a declarat Youssef.

 

author avatar
Adina Mutar
320 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger