AcasăNewsALARMĂ în România! CUTREMURELE vin unul după altul

ALARMĂ în România! CUTREMURELE vin unul după altul

cutremurALARMĂ în România! CUTREMURELE vin unul după altul

Trei cutremure slabe s-au produs luni dimineaţa în zona seismică Vrancea şi în regiunea Moldovei, cu magnitudini de 2,4, 3 şi 2,1 pe scara Richter, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Primul seism, de 2,4 pe Richter, a avut loc la ora locală 3:32, în judeţul Vaslui, la adâncimea de 6 kilometri (km), iar epicentrul s-a aflat la 43 km Sud de Iaşi, 48 km Nord-Est de Bacău, 109 km Vest de Chişinău şi 155 km nord de Galaţi.

După aproximativ o jumătate de oră (3:58) s-a produs un nou cutremur, cu magnitudinea 3, însă în judeţul Vrancea şi la o adâncime de 100 de kilometri. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 72 km Est de Braşov, 88 km Nord-Est de Ploieşti, 105 km Sud de Bacău, 120 km Vest de Galaţi, 121 km Vest de Brăila şi 140 km Nord de Bucureşti.

Cel mai mare cutremur din 2020, în România, a avut 5,2 grade

De asemenea, la ora 4:34, în aceeaşi zonă, respectiv în judeţul Vrancea, a mai avut loc un cutremur slab cu magnitudinea 2,1, la adâncimea de 75 km.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Cum te protejezi în caz de cutremur

În cazul unui seism de o magnitudine importantă, trebuie să respectaţi câteva reguli, pentru a evita orice situaţie neplăcută. Protejați-vă sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese. Sprijiniți-vă cu mâinile de podea sau țineți-vă cu mâinile de piciorul unei mese sau de tocul ușii pentru a vă asigura stabilitatea.

Vă mai puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos: cu palmele împreunate vă veți proteja capul (ceafa), iar cu antebrațele pe lateral, fața. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, dar – dacă puteți – deschideți ușa spre exterior, spre a preveni blocarea ei, în vederea eventualei evacuări după terminarea seismului. Evitați aglomerația.

author avatar
Andrei Ștefan
323 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger