AcasăNewsAl-Qaida face apel la o coalitie jihadista impotriva Rusiei si Occidentului

Al-Qaida face apel la o coalitie jihadista impotriva Rusiei si Occidentului

Ayman al-Zawahiri vrea ca si jihadistii sa aiba o coalitie, nu numai Occidentalii

Gruparile jihadiste ar putea lasa deoparte dezacordurile interne in fata coalitiilor internationale care lupta impotriva terorismului, a estimat liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Ayman al-Zawahiri vrea ca si jihadistii sa aiba o coalitie, nu numai Occidentalii

Al-Qaida a propus gruparilor jihadiste sa renunte la lupte interne pentru a crea un front unit in fata ”amenintarii” venite din partea Rusiei, Occidentului, Siriei si Iranului, informeaza Ria Novosti. ”Americanii, rusii, iranienii, alawitii si Hezbollah s-au unit in razboiul impotriva noastra. Iar noi, oare nu suntem capabili sa incetam orice lupta intestina si sa ne dirijam eforturile comune impotriva lor?”, a spus liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, intr-un mesaj adresat altor grupari jihadiste. Potrivit lui al-Zawahiri, Statele Unite sunt tinta principala. Liderul gruparii teroriste a facut, in egala masura, un apel catre combatantii opozitiei care lupta in Siria impotriva regimului lui Bashar al-Assad sa evite intrarea in conflict cu Statul Islamic. In ultima vreme, mai multe parti din conflictul sirian incearca sa-si uneasca eforturile pentru a crea diverse coalitii. Astfel, grupari armate siriene ostile regimului de la Damasc au cerut crearea unei coalitii regionale pentru a lupta impotriva ”uniunii de ocupatie ruso-iraniene”.

Scuturi umane

Incepand cu 2011, Siria este distrusa de un conflict armat intre fortele guvernamentale si cele ale opozitiei care s-a soldat pana acum cu 250.000 de morti. Spre exemplu, potrivit New York Times, citat de Sputnik, coalitia de insurgenti sirieni ”Armata Islamului” a anuntat ca intentioneaza sa utilizeze ostatici si prizonieri de razboi inchisi in custi metalice pe post de ”scuturi umane” impotriva raidurilor aeriene efectuate de armata lui Assad si Fortele Aerospatiale rusesti. O astfel de metoda a fost folosita si de combatantii Statului Islamic.

Noi bombardamente rusesti, inclusiv in Palmira

Pe de alta parte, Rusia a anuntat, ieri, ca aviatia militara a realizat in ultimele 48 de ore 131 de iesiri in urma carora 237 de tinte ale Deash si Front al-Nosra (ramura Al-Qaida in Siria) au fost distruse, potrivit purtatorului de cuvant al ministerului rus al Apararii, generalul Igor Konavenkov. Avioanele au distrus un depozit cu munitii al Daesh in provincia Damasc, a precizat acesta. ”In cursul ultimelor doua zile, fortele aeriene au efectuat 131 de zboruri care au fost facute de la baza aeriana Hmeimim in timpul carora 237 de locatii teroriste au fost distruse in provinciile Hama, Lattakia, Homs, Damasc, Alep si Raqqa”, a spus Konacenkov. Printre zonele bombardate se numara si orasul antic Palmira, clasat de UNESCO in patrimoniul mondial, ale carei monumente au fost in mare parte distruse de jihadisti.

author avatar
Tudor Borcea
232 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger