AcasăNewsAl-Qaida: Califatul ISIS este nelegitim

Al-Qaida: Califatul ISIS este nelegitim

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, si liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi isi dau reciproc la cap via Internet

Intr-un comunicat video Al-Qaida in Peninsula Arabica (AQPA) si Al-Qaida in Maghrebul islamist (AQMI) au declarat deopotriva ca asa zisul ”califat islamic” declarat de catre gruparea Statul Islamic este ilegitim.

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, si liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi isi dau reciproc la cap via Internet

Comunicatul, difuzat pe Twitter de Al-Qaida si subtitrat in engleza, a fost rostit de Khalid Batarfi, un reprezentant al AQPA. Este doar a doua oara cand AQPA si AQMI publica un comunicat comun, potrivit grupului de informatii SITE, care descrie tonul mesajului ca unul fiind ”acerb”, noteaza Russia  Today. In acest comunicat, AQPA si AQMI acuza ISIS de ”deviationism si dezorientare” pentru ca isi dirijeaza actiunile impotriva ”fratilor lor musulmani”, cand evreii si crestinii ar trebui sa fie tintele lor. ”Aceasta metoda de distrugere, de crestere a disensiunilor si a coruptiei starneste confuzie si-i califica drept infideli pe cei care nu sunt de acord cu ea si nu are ca scop decat ruina”, a declarat Batarfi. El a adaugat ca un juramant de credinta pentru ISIS ar fi fost inutil pentru ca ”acest califat declarat de Baghdadi (liderul ISIS) s-a fondat mai mult pe violenta si forta decat pe consultari si consimtamant mutual”.

”Maimute si magari ai cunoasterii”

Abu Bakr al-Baghdadi

Acest comunicat este ultimul mesaj care pune in lumina dezacordurile intre cele doua grupari. Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida, a avertizat cu privire la discordia din lumea sunnita si a apelat la unitate. Abu Mohammad al-Adnani, purtatorul de cuvant al ISIS, a afirmat ca musulmanii care se opun Statului Islamic au fost pacaliti de ”maimute si magari ai cunoasterii”. In replica, AQPA si AQMI au transmis ca insultele sunt ”o strategema pentru cei slabi si o abordare a ignorantilor”. La inceputuri, ISIS a fost legat  de Al-Qaida, cand se numea Al-Qaida in Irak. Ulterior, in februarie 2014, familia Al-Qaida s-a disociat explicit de ISIS. Experti au indicat ca atitudinea din ce in ce mai ostila a Al-Qaida fata de ISIS nu tine numai de diferente teologice si strategice dar si de ingrijorarea crescanda cu privire la expansiunea ISIS in teritorii precum Afganistan sau Yemen.

30.000 de straini lupta alaturi de Statul Islamic

Jihadul atrage din ce in ce mai multe persoane care-si parasesc tarile de origine pentru a se alatura islamistilor, numarul combatantilor straini atingand astazi un nivel istoric. ”Aproximativ 30.000 de combatanti straini, evident si rusi si din alte tari ale regiunii Asia-Pacific s-au alaturat Statului Islamic”, a declarat la summit-ul ASEAN adjunctul ministrului rus al Apararii, Anatoli Antonov, informeaza mass-media ruseasca. ”Daca se intorc in tarile lor, aduc cu ei un potential de violenta si extremism, vor face propaganda cu idei radicale sau vor deveni organizatori de sabotaje sau alte acte”, a spus Antonov.

Celula terorista destructurata la Madrid

Politia spaniola a anuntat, marti, destructurarea unei celule teroriste formata din trei marocani ”total decisi sa comita un atentat” in capitala spaniola, informeaza metronews. Potrivit ministrului de Interne Jorge Fernandez Diaz, cei trei au fost arestati in cartiere diferite si , contrar altor presupusi jihadisti arestati, nu urmareau sa recruteze sau sa radicalizeze persoane pentru grupari treroriste precum ISIS, ci doar ”sa actioneze in Spania” cu orice pret. Unul din cei trei, care locuia la periferia capitalei, ”avea acces la piata neagra de armament”, a mai indicat Diaz.

author avatar
Tudor Borcea
316 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger