AcasăNewsAl 3-lea Război Mondial: corporații vs lideri fanatici

Al 3-lea Război Mondial: corporații vs lideri fanatici

Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani repune pe tapet un subiect ce cam lâncezise în ultima perioadă – izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial. Va fi, negreșit, dar nu acum, nu cu aceste personaje! Singurul război pe care-l va declanșa moartea sa este acela al corporațiilor cu liderii fanatici religioși, cu politicienii obtuzi, necooperanți. Omenirea vrea pace și dezvoltare economică, nu gloanțe și rachete. Arabii, și în special generațiile tinere, tânjesc după libertate, văd și poftesc la ce oferă Occidentul, căci din urmă vin valuri de adolescenți care s-au săturat de fundamentalismul răspândit de clerici injectați cu ură. 

Intervenția americană în Bagdad a avut precizie chirurgicală. L-au executat pe liderul Quds, elita Gardienilor Revoluției, de la mii de kilometri distanță, printr-o banală apăsare de buton. Când a acționat tasta „enter”, dând comandă de atac, Donald Trump a transmis și un mesaj categoric tuturor oponenților, interni și externi. Supus unei presiuni uriașe, generată de declanșarea procedurii de destituire de către Camera Reprezentanților, președintele le arată pisica democraților care se tot joacă în jurul focului de la o vreme încoace. Iar la nivel internațional, alde Macron, Merkel și ceilalți lideri europeni care începuseră să se uite cam chiorâș la Washington văd acum limpede ce forță militară are America. Pe pariu că, la următoarea reuniune NATO, când Trump va ridica din nou problema bugetului Alianței, toate mâinile vor fi pe sus?!

Orientul Mijlociu, mină de aur pentru multinaționale

Puțini își mai amintesc cum arăta Iranul cu multe decenii în urmă. Până în anii ’70, la Teheran se trăia ca la New York – Libertate de exprimare și religioasă, drepturile femeilor erau respectate, McDonald’s și alte simboluri americane dominau piața locală. Înlăturarea de la putere a Șahului Mohammad Reza Pahlavi a deschis calea fundamentalismului islamic, în scurt timp Iranul transformându-se într-o adevărată închisoare.

Cine nu a uitat în mod cert a avut grijă să transmită mai departe urmașilor amintirile acelor vremuri. Iar noile generații de iranieni, tineri școliți în Europa, India sau chiar SUA, și-ar dori revenirea păcii pe pământul străbun. Degeaba au cucerit multinaționalele inimile simplilor cetățeni dacă piețele rămân închise din ordinul unor lideri religioși fanatici care nu propovăduiesc altceva decât ura. Irakul este cel mai bun exemplu în acest sens. Țară bogată în resurse energetice, dar sărăcită de războaie interne și, mai nou, sfâșiată în bucăți de intervenția forțelor armate străine. Nici vorbă de dezvoltare economică, cu toate că Bagdadul are cu ce și mai ales cu cine să facă schimburi comerciale.

Putin, reținut. Ceilalți lideri, muți

Fără să o spună răspicat, Kremlinul a încuviințat lovitura Casei Albe. La Moscova, influența iraniană în regiune nu mai era privită cu ochi buni de ceva vreme, iar faptul că generalul Qassem Soleimani devenise atât de puternic (în întreg Orientul Mijlociu!) a provocat o undă de îngrijorare. Pe undeva, și reținerea cu care a condamnat atacul arată că Vladimir Putin i-a „mulțumit” lui Donald Trump că a curățat regiunea de un spin atât de mare.

În același timp, Berlinul și Londra au amuțit definitiv. Angela Merkel și-a pierdut cuvintele, iar Boris Johnson înțelege că Donald Trump e mai „nebun” ca el. Nicio remarcă vizavi de uciderea lui Soleimani, doar un comunicat de presă comun (Grupul „E3”, își zic, mai nou, Franța, Germania și Marea Britanie) prin care solicită Iranului să se abțină de la orice acțiune violentă și să respecte în continuare angajamentele privind acordul nuclear.

Rezerve de țiței și gaze peste Rusia și America!

Dacă militar nu se pot compara cu americanii, din punct de vedere al resurselor energetice, iranienii stau excelent. Iar de nu ar fi sancțiunile Washingtonului, Teheranul ar fluiera pe acest segment!

Iran are printre cele mai mare rezerve de petrol și gaze naturale din lume! 9% din totalul rezervelor lumii de țiței sunt în Iran (156 de miliarde de barili), ceea ce plasează țara pe locul 3 în lume, după Venezuela (o altă țară aflată pe lista neagră a Americii și supusă sancțiunilor economice internaționale) și Arabia Saudită. Ca să facem o comparație – Iran are rezerve de țiței de două ori și jumătate mai mari decât SUA și cu aproape 50% mai multe decât Rusia! La actualul ritm de consum, America ar rămâne fără petrol în 14 ani, pe când Iranul are rezerve pentru următorii 90 de ani.

Dar Iranul mai controlează și zăcăminte uriașe de gaze naturale. Cam 16% din totalul rezervei globale de gaze! Perșii sunt pe doi în lume, după Rusia, care are rezerve 38,9 miliarde de metri cubi de gaze, față de „doar” 31,9 miliarde metri cubi, rezerva Iranului. Washingtonul, prin comparație, are rezerve de gaze de trei ori mai puține decât Teheranul.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.399 afisari

5 COMENTARII

  1. Daca e si mai groasa , adica generalul Suleimani afland ca liderii Iranului i-au pus gand rau ( devenise prea popular , stia prea multe secrete ) si a defectat ?

    • Tu crezi că la acest nivel intalnim astfel de personaje? Dar cine crezi ca era Soleimani? Generalul Izmene de la noi?
      Doamne!

  2. Ca sa faci un toto mondo. Iti tre o superputere si o axa gen pezde continente. Cum zic. Germania or Austria erau sau au devenit la vremea lor superputeri dar au incoltit si Africa si Asia in lupta lor. Iranul nu e nici macar o putere armata in lume, Iranul e o putere locala si e departe de a lupta clasic cu Sua. Dar poate lupra asimetric-economic poate sabota energia si uleiul dinspre Irak, informational iar sade bine persu poate ataca cyber la fel poate asimetric neutraliza Israel, murdar nu cred ca vor folosi soldati perfecti deoarece persul isi asuma lupta militara acolo unde poate si nu folosesc ce politicul numeste terorism in atacuri murdare precum au facut si fac arabii sau fac americanii. Atacul unui general fara judecata sau fara sa declari razboi a unui stat liber se cheama tot un soi de lupta murdara… E o mica greseala daca se facea vinovat trebuia extras si judecat. Vorba la Busi statea pe moloz si spunea-Vinovatii vor fi prinsi si judecati…
    Evident erau morti vinovatii in moloz iar de un proces nu am auzit nici azi.
    Deci Iran se poate alia cu 2 puteri Rusia si Coreea de Nord. Insuficient sa faci un todo or sa castigi…

  3. Importat pt Sua in zonele alea e sa stinga focul si nu sa toarne gaz pe foc. Oamenii se aprind f usor in zonele alea au alt inteles despre lucruri . La fel iranienii sa inteleaga ca nu pot duce un razboi atat de greu sa se cuminteasca si sa-si vada de viata. Diplomatia are de lucru. Dar nu in sensul prima tragi si apoi intrebi nu vrei sa fim pasnici? Sa fie calmi sa nu instige la ura pt ca mor oameni de inima grea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger