AcasăNewsAl 19-lea Congres al noii puteri mondiale

Al 19-lea Congres al noii puteri mondiale

Partidul Comunist Chinez este omniprezent in China, iar China este omniprezenta in intreaga lume

Liderul de la Beijing, Xi Jinping, care urmeaza sa fie reales pentru al doilea mandat in fruntea Partidului Comunist Chinez, incearca sa-si plaseze apropiatii in pozitii cheie in principalele organe de conducere ale unui partid ce numara 90 de milioane de membri. Si care controleaza tot ce misca in aceasta tara vitala pentru toti industriasii occidentali.

Partidul Comunist Chinez este omniprezent in China iar China este omniprezenta in intreaga lume

Capitala Chinei s-a umplut de sloganuri patriotice care ii indeamna pe locuitori sa ”primeasca calduros” , astazi, cel de-al 19-lea Congres al PCC. Un impresionant dispozitiv de securitate a fost pus in practica: controalele s-au multiplicat, meciurile de fotbal au fost reportate, barurile si restaurantele s-au inchis iar cenzura pe internet a devenit ”mai paranoica” ca niciodata, noteaza Le Figaro. Nimic nu trebuie sa perturbe acest eveniment crucial al vietii politice chineze, care are loc odata la cinci ani. In timpul acestei mega-intalniri strategice, mandatul presedintelui tarii, Xi Jinping, in functia de secretar general al PCC va fi reinnoit pentru cinci ani iar conducerea partidului, care monopolizeaza puterea din 1949, va fi si ea reinnoita. Principalele orientari pentru viitor vor fi si ele dezvaluite.

Egal cu Mao Zedong

Miza pentru presedintele Chinei, care incearca sa-si consolideze si mai mult puterea (pentru a pune capat influentei echipei predecesorului sau, Hu Jintao) prin manevre de culise ce dureaza de luni de zile, va consta in plasarea oamenilor de increde in principalele directii ale PCC, in special in Comitetul Central al Biroului Politic, esalonul suprem, din care cinci membri din sapte ar putea fi inlocuiti.

Xi Jinping secretar general al Partidului presedintele Republicii si comandantul suprem al armatei Suna cunoscut

Urmeaza de vazut daca Xi isi va inscrie propria ideologie in Constitutia partidului, o onoare de care a beneficiat fostul lider Mao Zedong, si care ii va conferi lui Xi o autoritate zdrobitoare, apreciaza observatorii. In total, 2287 de delegati se vor reuni, incepand de maine, cu usile inchise, in stalinistul Palat al Poporului din piata Tienanmen. Ei ii vor desemna pe cei 205 noi membri ai Comitetul Central, elita partidului. Comitetul Central ii va numi pe cei 25 de membri ai Biroului Politic, intre care secretarul general Xi Jinping, care ocupa aceasta functie din 2012. Compozitia acestei echipe de lideri si a Comitetului permanent (al Biroului), in mana caruia se afla toata puterea, nu va fi cunoscuta decat la sfarsitul congresului care dureaza de regula o saptamana. Dar, sub aparenta democratiei, principalele nominalizari, care fac obiectul unor negocieri intre factiunile rivale, sunt puse de regula pe hartie cu mult inainte de Congres. Cum a fost cazul Comisiei militare centrale, care controleaza armata , sau a temutei Comisii centrale de inspectie militara care conduce de cinci ani o vasta campanie anticoruptie.

Spre al treilea mandat

La 64 de ani, Xi Jinping, secretar general al PCC, presedinte al Republicii Populare si sef al armatei, ar putea incerca si sa-si puna bazele unui al treilea mandat in fruntea partidului, incepand cu 2022. Va trebui insa sa accepte  abolirea unei reguli tacite care interzice celor cu varsta de peste 68 de ani sa fie alesi sau realesi in Biroul Politic. In acest context, specialistii sunt atenti ce soarta ii va fi rezervata lui Wang Qishan, extrem de influentul sef al luptei anticoruptie, in varsta de 69 de ani. Mentinerea sa in sanul celor sapte ”nemuritori” ai Comitetului Central i-ar deschide calea lui Xi pentru a-si prelungi functia in 2022. La fel de atenti si daca o noua generatie de lideri de partid, nascuti in anii 60, va accede in Comitetul Central. Printre noile ”stele” figureaza Chen Min’er, (57 de ani) presedintele PCC din uriasul oras Chongqing, si Hu Chunhua (54 de ani), care conduce bogata provincie Guangdong. Unii experti estimeaza ca este putin probabil ca Xi Jinping sa-si desemneze un succesor, cata vreme pare sa se mentina la putere multa vreme. Dar, indiferent care-i sunt planurile de viitor, liderul de la Beijing va avea nevoie de aliati fideli in preajma lui, in contextul situatiei internationale. Mao Zedong vroia sa exporte revolutia. Acum, Xi Jinping vrea sa exporte capitalul Chinei, visand parca la un veritabil imperiu rosu. Gratie noilor strategii ale Beijingului, inclusiv noile drumuri ale matasii, China, prin Xi, vrea sa devina noul lider al mondializarii. De fapt, directia lui Xi, este foarte clara: economia chineza trebuie sa domine lumea.

author avatar
Tudor Borcea
243 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger