AcasăNewsAkira Yoshizawa promotorul origami este aniversat la 101 ani de la nastere

Akira Yoshizawa promotorul origami este aniversat la 101 ani de la nastere

Akira Yoshizawa

Akira Yoshizawa este aniversat astazi de Google printr-un doodle superb la 101 ani de la nastere. Akira Yoshizawa s-a nascut in Kaminokawa, Japonia la data de 14 martie 1911 intr-o familie de fermieri.

Istoria origami si prima creatie a lui Akira Yoshizawa – FOTO GALERIE

Akira Yoshizawa, cel mai mare artist de origami, celebrat de Google

Akira Yoshizawa

Yoshizawa  a fost atras de mic de arta origami. Pe cand avea doar 13 ani Akira Yoshizawa s-a mutat la Tokyo unde a inceput sa lucreze ca si munictor necalificat. Intr-un timp foarte scurt Akira a fost promovat  iar noua lui slujba presupunea sa ai invete pe noii angajat geometria.

Akira Yoshizawa a reusit sa inteleaga si mai ales sa expuna probleme geometrice cu ajutorul artei origami. In 1937 a parasit munca in fabrica pentru a aloca mai mult timp artei origami, iar in urmatorii 20 ani Akira Yoshizawa a trait modest vanzand din usa in usa tsukudani, un condiment japonez.  Lucrarile origami ale lui Yoshizawa  au aparut in Origami Shuko abia in anul 1944.
Akira Yoshizawa a fost pionerul mai multor tehnici origami, printre care si wet-folding.” Origami constituie arta plierii hârtiei colorate în modele de creaturi vii, obiecte neînsuflețite sau forme decorative abstracte.
[youtube]Zzi9WNjvjsk[/youtube]

Origami, arta ce l-a fascinat pe Akira Yoshizawa, este un cuvant care vine din limba japoneza si inseamna hartie pliata. Acest joc pune la incercare talentul plierii hartiei colorate in modele diverse, de la creaturi vii, la obiecte neinsufletite sau forme decorative. Aceasta arta este atribuita culturii japoneze stravechi, desi unele voci sustin ca este posibil ca origami sa fi fost adusa in Japonia de catre calugarii budisti din China.[nggallery id=219]

Arta modernă a plierii hârtiei își datorează existența lui Akira Yoshizawa, care este cel mai influent și prolific artist japonez de origami al secolului al XX-lea. Începând cu anii ’30, Akira Yoshizawa a creat sute de modele inspirate din viața de zi cu zi. Impreună cu americanul Sam Randlett, sunt creatorii sistemului de învățare a artei origami bazat pe simboluri convenționale și scheme din linii continue, întrerupte și săgeți. Expozițiile de origami din Occident ale maestrului Akira Yoshizawa, din anii ’50, au fost punctul de inspirație a multor occidentali, care au dezvoltat în Occident arta plierii hârtiei, realizând modele la fel de valoroase ca și cele ale lui Akira Yoshizawa din Japonia.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
2.280 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger