AcasăNewsAkira Yoshizawa, cel mai mare artist de origami, celebrat de Google

Akira Yoshizawa, cel mai mare artist de origami, celebrat de Google

Google si-a modificat, miercuri, logoul pentru a-l omagia pe Akira Yoshizawa, la implinirea a 101 ani de la nasterea celui considerat a fi cel mai influent si prolific artist japonez de origami al secolului al XX-lea.

Noul logo este inspirat de arta lui Akira Yoshizawa, iar literele cuvantului Google apar ca si cum ar fi realizate din hartie, pliata in tehnica origami. Origami este arta plierii hartiei colorate in modele de creaturi vii, obiecte neinsufletite sau forme decorative abstracte. Etimologic, cuvantul „origami” este format din „oru” care inseamna „a indoi” si „kami” care are sensul de „hartie”. Denumirea „origami” a fost folosita incepand din 1880, pana atunci arta plierii hartiei fiind denumita „orikata”.

Arta plierii hartiei nu este doar parte a segmentului disciplinelor pedagogice care dezvolta indemanarea, ci are si o latura spirituala. In Japonia, se considera ca obiectul din hartie, spre deosebire de cel din piatra, este perisabil si nu poate sluji eternitatii. Viata hartiei cu forma ce o imbraca este pasagera, creeaza doar un moment de bucurie estetica, dincolo de care se pastreaza doar memoria esentelor. Ceea ce pierde in durata arta plierii hartiei castiga in intensitatea trairii estetice.

Desi exemple de simboluri abstracte formate prin plierea hartiei au aparut in religia shinto din perioada Heian (794-1185), era Edo (1603-1868) corespunde cu perioada in care hartia a inceput sa fie folosita pe scara larga de japonezi. Totusi, arta moderna a plierii hartiei isi datoreaza existenta lui Akira Yoshizawa (14 martie 1911 – 14 martie 2005), cel mai influent si prolific artist japonez de origami al secolului al XX-lea.

Incepand cu anii ’30, Akira Yoshizawa a creat sute de modele inspirate din viata de zi cu zi. Akira Yoshizawa si americanul Sam Randlett sunt creatorii sistemului de invatare a artei origami bazat pe simboluri conventionale si scheme din linii continue, intrerupte si sageti. Expozitiile de origami din Occident ale maestrului Akira Yoshizawa, din anii ’50, au fost punctul de inspiratie al multor occidentali, care au dezvoltat in Occident arta plierii hartiei, realizand modele la fel de valoroase ca si cele ale lui Akira Yoshizawa din Japonia.

Akira Yoshizawa s-a nascut pe 14 martie 1911, in Kaminokawa, Japonia, fiind pasionat de mic de tehnica origami, realizandu-si propriile modele.

La varsta de 13 ani s-a angajat intr-o fabrica din Tokyo, iar pasiunea sa pentru origami s-a reaprins cand a implinit varsta de 20 de ani si a fost promovat in respectiva fabrica de la muncitor la desenator tehnic.

In 1937 a parasit fabrica si s-a dedicat in totalitate pasiunii lui pentru origami. In urmatorii 20 de ani ai vietii sale a trait intr-o saracie totala, castigandu-si existenta vanzand din usa in usa tsukudani (un condiment japonez, care de obicei este realizat din alge marine).

Lucrarile sale realizate in tehnica origami au fost considerate foarte originale si au fost incluse in 1944 in volumul „Origami Shuko”, de Isao Honda. In 1954 i-a fost publicata prima monografie, „Atarashi Origami Geijutsu (New Origami Art)”. Aparitia acestei carti l-a ajutat pe Akira Yoshizawa sa iasa din saracie. Ulterior, la varsta de 43 de ani, artistul a infiintat International Origami Centre in Tokyo.

Prima sa expozitie importanta la nivel international a fost organizata in 1955, de Felix Tikotin, un arhitect si colectionar de arta german cu origini evreiesti, la Stedelijk Museum.

Ulterior, Akira Yoshizawa si-a imprumutat multe dintre lucrarile sale de arta pentru a fi expuse in expozitii din lume.

In martie 1998, Yoshizawa a fost invitat sa isi expuna lucrarile sale la muzeul Luvru. Atunci el a acceptat sa isi expuna fotografia alaturi de alti artisti origami competitori, a caror tehnica o detestase in primii ani ai creatiei lui.Akira Yoshizawa a decedat pe 14 martie 2005, in urma unor complicatii provocate de pneumonie, la varsta de 94 de ani.

Google isi modifica frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalitati.

author avatar
Ciprian Purice
600 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger