Cauta

Ajunul Craciunului

In aceasta zi de joi, in care este sarbatorita Sfanta Eugenia, marcam si ajunul Craciunului, zi in care ne pregatim pentru a cinsti cum se cuvine Nasterea lui Hristos.

Spre deosebire de precedentele zile ale Postului Craciunului, in Ajunul Nasterii Domnului se obisnuieste sa se imparta – pentru sufletul celor disparuti dintre cei vii- si apoi sa se manance asa-numitele „turte”, ori „scutecele Domnului”, cum sunt ele numite in popor.

Este vorba despre turtite foarte subtiri, facute din aluat de post, cu cateva zile inaintea ajunului Craciunului, si uscate din timp. In aceasta dimineata, gospodinele din Muntenia, de exemplu, maruntesc aceste turte, rupandu-le in bucati, le pregatesc o zeama, adauga grau, scortisoara si lamaie, iar apoi le impart la biserica, pentru cei adormiti.

De altfel, tot joi, gospodinele fac si cozonacul pentru Craciun, dar gatesc si restul preparatelor pe care le aseaza pe masa se sarbatoare-sarmale, carnati, friptura sau alte preparate din carne de porc sau oaie.

sursa foto: gustos.ro

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Duminica moțiunilor
  • Dosarul FBI care sperie România: rețeaua soroșistă și tiparul influențării alegerilor!
  • „Avem nevoie de protecție”. Oțelarii europeni cer impunerea de tarife similare cu cele americane
  • România, șansă mare pentru CM 2026
  • Piloții ucraineni de drone ucid pentru a câștiga puncte. „Primul Amazon militar din lume”
  • Donald Trump transformă Casa Albă în Mar-a-Lagoland
  • Scandalul Blanuță, la final. Ce a decis Dinamo Kiev?
  • Pot Xi și Putin să înșele moartea înaintea restului lumii?
  • Intermediarul discret. Conectează banii din Orientul Mijlociu cu Silicon Valley
  • Exit mobile version