AcasăNewsAirbus pregateste taxiurile zburatoare

Airbus pregateste taxiurile zburatoare

Gigantul aeronautic Airbus este gata sa intre in competitie cu promotorii masinilor autonome, aducand pe piata conceptul de taxi zburator fara pilot.

Este vorba de proiectul Vahana, un prototip de vehicul zburator autonom care ar putea intra in teste pana la sfarsitul anului viitor. „O mare parte din tehnologia necesara – baterii, sisteme electronice de bord, motoare – sunt ca si aparute pe piata”, sustine Rodin Lyasoff, seful proiectului Vahana.

Reprezentantii companiei estimeaza cererea pentru „masini zburatoare” la aproximativ un milion de unitati, ceea ce ar reduce considerabil costurile de fabricatie. Principala provocare pe care inginerii Airbus vor trebui sa o depaseasca este reprezentata de tehnologia care va permite taxiurilor zburatoare autonome sa sesizeze si sa evite alte aeronave sau pasari aflate pe traiectoria lor de zbor. Un alt proiect care poate revolutiona transportul public in marile metropole este CityAirbus, o aeronava tip drona de dimensiunile unui elicopter, care sa preia navetistii din orase. CityAirbus se afla deja de  2 ani pe masa de lucru a inginerilor germani si francezi implicati in proiect.

author avatar
Catalin Dumitrescu
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger