AcasăNewsAici esti tu, Tepes, doamne!

Aici esti tu, Tepes, doamne!

Unul dintre cele mai mari mistere ale perioadei medievale a fost elucidat. Cel putin, aceasta este parerea cercetatorilor de la Universitatea din Tallin, Estonia, care cred ca au dat de locul unde isi doarme somnul de vechi temutul Vlad Tepes, voievodul care obisnuia sa ii traga pe dusmani in teapa.

Vlad Tepes si-ar putea dormi somnul de veci intr-o biserica din Napoli

De-a lungul timpului, au existat mai multe dintre teorii. Una dintre acestea spunea ca voievodul pe care strainii se incapataneaza sa il asocieze cu Dracula ar fi fost inmormanat la Manastirea Snagov, pe o insulita din apropierea Bucurestilor. Cercetarile au dezvaluit, insa, ca, in locul cu pricina nu se aflau osemintele voievodului, ci ramasitele unui cal, datate din neolitic. O alta teorie spune ca Tepes ar fi fost ingropat la Comana, manastire ctitorita de el, dar unde, din nou, nu s-a gasit nimic. Acum, cercetarii estoni vin cu o noua ipoteza, de-a dreptul naucitoare, potrivit careia, mormantul lui Vlad Tepes s-ar afla in biserica Santa Maria Nova, din Napoli.

Dragonul care strajuieste mormantul ar putea fi o aluzie la Ordinul Dragonului, din care facea parte Vlad Tepes

Cum de a fost posibila aceasta ampla miscare in spatiu? Potrivit estonilor, dupa ce a fost luat prizonier de turci, domnitorul a fost rascumparat de fiica sa cea mare, Maria, casatorita in Italia, cu un nobil napolitan din neamul Ferrillo. Asa ar fi ajuns Tepes atat de departe de “casa”. “In spatele acestui zid, in loc de Matteo  Ferrillo sau langa Matteo l-au pus si pe Vlad, contele Dracula. Da, ca epoca, poate fi”, sunt de parere specialistii, care isi sustin punctul de vedere cu ajutorul catorva simboluri aflate pe mormant.  Intai de toate, in biserica Santa Maria Nova se gaseste tabloul reprezentandu-l pe Sfantul Andrei, patronul spiritual al Romaniei.

O alta pictura o infatiseaza pe Fecioara Maria, calcand in picioare un dragon, animal legendar, simbolul Ordinului Dragonului, din care faceau parte atat ginerele, cat si socrul. Pentru a fi siguri ca lucrurile stau chiar asa cum sustin ei, estonii se gandesc sa ceara aprobare de la autoritatile italiene pentru a desface mormantul si a-l cerceta in amanuntime.

author avatar
Alina Creanga
2.714 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger