AcasăNewsAici este cimitirul navelor spatiale

Aici este cimitirul navelor spatiale

Mai izolat nu se poate: cel mai apropiat pamant (un atol nelocuit) se afla la 2688 km departare

Tiangong-1 si-a sfirsit cursa nu departe de ”punctul Nemo”, un loc pierdut din Pacific, de fapt cel mai indepartat loc oceanic de orice fasie de pamant. Aici ajung toate deseurile spatiale.

Mai izolat nu se poate cel mai apropiat pamant un atol nelocuit se afla la 2688 km departare

In Pacificul de Sud, ”punctul Nemo” se afla exact la 48°52 Sud si 123°23 Vest. Denumit astfel in omagiul capitanului submarinului Nautilus imaginat de Jules Verne, ”punctul Nemo se afla in largul coastelor Antarcticii, Noii Zeelande, insulelor Pitcairn si Chile”, a explicat Stijn Lemmens de la Biroul pentru deseuri spatiale al ESA (Agentia spatiala europeana) din Darmstadt. O zona pierduta in mijlocul Paficicului, denumita si ”polul inaccesibilitatii”, la o distanta de 2688 km de prima bucata de pamant, insula Ducie, un atol nelocuit. Insa o zona foarte utila, aleasa special ca mormant al navelor spatiale care si-au atins durata de exploatare.

Un fragment al rachetei americane Apollo isi doarme somnul de veci pe fundul oceanului

Un cimitir al satelitilor si al navelor scoase din uz si care sunt programate sa cada pe Pamant. Daca statia chineza Tiangong-1 a cazut necontrolat, marea majoritate a bolizilor spatiali au o cadere controlata pe Terra. Astfel, ei sunt condusi pana la punctul Nemo, in imensitatea oceanului. Dar, chiar si in cazul unei caderi controlate, ramane o incertitudine asupra punctului de intrare in atmosfera a acestor obiecte, afirma specialistii. Puntul Nemo

Aici va sfarsi si Statia Spatiala Internationala

Punctul Nemo este un spatiu unde se afla putina flora si fauna marine, deci propice pentru a fi folosit ca groapa de gunoi sau cimitir spatial. Acest cimitir a primit deja intre 250 si 300 de dispozitive spatiale aflate la sfarsitul ”vietii”. Cel mai important ”decedat”, la ora actuala, este statia spatiala sovietica Mir care cantareste 120 de tone. „Astazi este folosit adeseori pentru navele cargo Progress care aprovizioneaza Statia  Spatiala Internationala (ISS)”, explica Stijn Lemmens. Enorma Statie urmeaza si ea sa isi gaseasca sfarsitul la Punctul Nemo, in 2024. Insa, chiar daca este vorba de o zona parasita, in momentul in care un dispozitiv spatial porneste spre acest cimitir traficul aerian este atentionat, ca si navigatia maritima, explica specialistii.

author avatar
Tudor Borcea
935 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger