AcasăNewsAi unul sau mai mulți dinți lipsă? Află ce implant dentar ți...

Ai unul sau mai mulți dinți lipsă? Află ce implant dentar ți se potrivește

Un implant dentar poate reprezenta soluția optimă de reabilitare orală atunci când ai unul sau mai mulți dinți lipsă, situație ce îți afectează stima de sine, încrederea și are efecte negative asupra funcționalității aparatului dentar.

Și, pentru că dinții nu se vindecă de la sine, netratarea la timp a afecțiunilor dentare se poate solda cu pierderea timpurie a dinților. În prezent, cea mai modernă și eficientă metodă de a înlocui dinții lipsă, pentru a restabili funcționalitatea și estetica zâmbetului, o reprezintă tratamentul cu implant dentar.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale implantului dentar este durata lui de viață. Astfel, datorită calității și purității materialelor din care sunt realizate (titan sau zirconiu), dar și biocompatibilității cu organismul uman, implanturile dentare sunt garantate minimum 10-15 ani, în condițiile în care sunt respectate recomandările medicului dentist privind igiena orală zilnică.

Pierderea dinților – o problemă de sănătate publică

Pierderea parțială sau completă a dinţilor naturali este o problemă gravă de sănătate publică la nivel mondial.

Potrivit unui studiu OMS, realizat în 70 de țări, aproximativ 30% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani se confruntă cu pierderea completă a dinților (edentație totală), astfel că vorbim de o problemă gravă de sănătate publică la nivel mondial.

Trebuie menționat însă că edentația nu este o afecțiune apărută doar la vârstnici, ci afectează și tinerii adulți de pretutindeni.

Cauzele care duc la pierderea dinților sunt cariile dentare netratate, afecțiunile parodontale nedepistate la timp și traumatismele dentare.

Implantul dentar – soluție modernă de reabilitare orală

Implantul dentar este o soluție modernă de reabilitare orală, ce redă în proporție de 99% funcționalitatea dinților, respectiv funcția de masticație. Acest lucru înseamnă că un pacient cu implanturi poate mânca orice dorește, neexistând constrângeri din punct de vedere al dietei alimentare.

În plus, un implant dentar, împreună cu lucrarea protetică finală, are efect de facelifting (lifting facial), întrucât resorbția osoasă produce modificări și la nivelul fizionomiei. După intervenția cu implant dentar, pacienții pot observa o întinerire a feței și redobândirea simetriei faciale.

Cum se realizează tratamentul cu implant dentar?

Tratamentul cu implant dentar presupune, de fapt, inserarea unui șurub în os, ce va juca rolul unei rădăcini artificiale, și atașarea unei lucrări protetice, ce poate fi o coroană dentară (în cazul unui dinte lipsă) sau o punte dentară, în cazul reabilitării unei arcade (sistemul All-on-4).

Majoritatea intervențiilor cu implant dentar se realizează cu anestezie locală și nu prezintă niciun risc pentru pacient. Procedura poate implica, în anumite situații, extracția unui dinte deteriorat, care nu mai poate fi salvat clinic, implantul fiind inserat în os ulterior vindecării zonei respective.

În unele situații, în funcție de contextul clinic al pacientului, medicul implantolog poate recomanda reabilitarea orală a întregii arcade dentare, cu ajutorul revoluționarului sistem All-on-4, realizat și de medicii din cadrul DENT ESTET, grup din care face clinica stomatologică Green Dental.

În cadrul acestei tehnici, medicul chirurg inserează 4 implanturi pe arcada dentară, astfel încât sunt evitate zonelor cu masă osoasă deficitară de la nivelul maxilarelor, iar pacientul pleacă din cabinet cu o proteză fixă provizorie, pe toată arcada, chiar în ziua intervenției.

După finalizarea procesului de osteointegrare a implantului dentar, care poate dura între 1 și 3 luni, este montată lucrarea protetică definitivă.

Există mai multe tipuri de implant dentar?

Da! În prezent, pacientul are posibilitatea de a alege tipul de implant dentar în funcție de nevoile sale sau de caracteristicile acestuia (biocompatibilitate, capacitatea de osteointegrare, durata de viață).

Astfel, există mai multe tipuri de implant dentar care și-au dovedit eficiența în timp. Dintre acestea, cele mai renumite la nivel mondial sunt cele create de companiile Nobel Biocare®  și Straumann® pentru segmentul  premium (garanție pe viață), și implanturile Bredent®, pentru segmentul standard (garanție +20 ani).

De asemenea, dacă vorbim despre sistemele de reabilitare orală în caz de edentație parțială sau totală, cele mai cunoscute sunt:

– Sistemul All-on-4 de la Nobel Biocare, inventat de prof. dr. Paulo Malo, mentorul echipei de implantologi din cadrul DENT ESTET. All-on-4 este cea mai modernă soluție de reabilitare orală a unei întregi arcade dentare, care oferă pacienților fără dinți pe arcadă sau cu dinți irecuperabili clinic șansa la o nouă viață, în doar o zi.

– Sistemul Fast & Fixed, creat de compania germană Bredent, este soluția ideală pentru cei care au cel puțin patru sau șase dinți lipsă pe arcada dentară sau cărora li s-a oferit ca alternativă purtarea unei proteze dentare.

Ce tehnologii se folosesc pentru a crește rata de succes a implantului dentar?

Unul dintre beneficiile incontestabile ale digitalizării în implantologie îl reprezintă precizia ridicată la inserarea implantului dentar în os.

Astfel, în clinica Green Dental, tratamentul cu implant dentar se realizează în baza unui Ghid Chirurgical Digital, ce presupune inserarea implantului folosind măsurători stricte, realizate digital.

Înainte de intervenție, medicul implantolog realizează simulări 3D, având la bază măsurătorile și datele personalizate ale pacientului.

Medicul va putea determina, astfel, cu mai multă precizie ce tip de implant dentar este potrivit fiecărui pacient, ce angulație ar trebui să aibă și alte aspecte ce vor contribuie la succesul tratamentului.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
110 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger