Dacă ai fost martor la un accident de maşină, trebuie să ştii că, din punct de vedere legal, își revin o serie de obligaţii.
Trebuie urmaţi paşi importanţi pentru a gestiona în siguranță situația fără a pune în pericol propria persoană sau victimele.
Cum procedezi dacă ai fost martor la un accident de maşină
- Oprește în siguranță și alertează autoritățile.
- Semnalizează zona accidentului.
- Evaluarea situației și acordarea primului ajutor.
- Nu părăsi locul până la sosirea autorităților. Conform legii, martorii unui accident grav nu trebuie să părăsească locul incidentului, mai ales dacă au furnizat declarații care pot ajuta la stabilirea circumstanțelor accidentului, conform Antena 3.
Sfatul lui Raed Arafat
Raed Arafat a oferit câteva sfaturi despre cum să acţionezi în aceste cazuri nedorite.
„Să nu facă rău, adică să nu încerce să smulgă bolnavul decât dacă iese fum, apare flacără sau chiar mașina a luat foc. Salvarea vieții este mai importantă decât protecția coloanei cervicale sau a membrelor. Dacă scoți incorect, automat poți nenoroci victima pe viață.
Apoi, martorul unui accident rutier trebuie să se asigure că zona este bine marcată pentru a nu se produce al doilea accident acolo și, în mod normal, rămâne pe loc pentru a oferi informații suplimentare”, a spus Raed Arafat.
Când sunt luate imaginile în calcul
Înregistrările stocate pe camera montată pe bordul autoturismului pot fi trimise către polițiștii rutieri, care analizează imaginile și aplică sancțiuni, acolo unde este cazul.
Dispozitivele pot fi de ajutor în momente precum: accidente rutiere, cazuri de furt, vandalism sau alte evenimente din trafic la care un conducător auto este martor.
Conform legii, agenţii de la Rutieră analizează sesizările transmise prin aplicația M.A.I hub.mai.gov.ro și aplică ulterior sancțiuni, în situația în care se dovedește faptul că un conducător auto a adoptat un comportament violent în trafic.
“Orice situații surprinse pe camerele de supraveghere, care ajută la identificarea unui posibil accident, pot fi transmise polițiștilor rutieri pentru luarea măsurilor legale.
Recomandarea Poliției Române este să se folosească aceste camere video auto de supraveghere pentru că sunt un real ajutor în trafic”, precizează Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, conform Digi24.
Camera video auto trebuie să dețină o memorie mare sau, după caz, un slot pentru card SD de diferite capacități.
Adica in traducere, bai fraierilor din trafic, faceti voi munca gaborilor, ca ei stau prin spatele blocurilor in masini prin parcari la cafeluta si feisbuc.