Cauta

Ai calculatorul virusat, in ciuda unui program de protectie. Ce-i de facut?

Cat de puternic ar fi un sistem antivirus, virusurile din ”ultima generatie” tot ii vin de hac. Si, implicit sistemului pe  care-l detineti. Care sunt simptomele si cum trebuie sa reactionati.

Virusul informatic este in general un program care se instaleaza singur, fara voia utilizatorului, si poate provoca pagube atat in sistemul de operare si in elementele hardware ale computerului. Virusi hardware: sunt cei care afecteaza discul hard, discul flexibil si memoria.

Virusi software: afecteaza fisierele si programele aflate in memorie sau pe disc, inclusiv sistemul de operare  sau componente ale acestuia.

Cateva dintre efectele pe care le genereaza virusii software:

In primul rand, calculatorul  va ”transmite” semne ca este bolnav. Cele mai multe sunt deja standard: sistemul raspunde greoi la comenzi, proceseaza in ritm de melc, apar tot felul de mesaje de eroare, nemaivorbind de stiutele si enervantele blocaje. Exista o sumedenie de programe antivirus insa este de preferat instalarea unuia care a fost achizitionat contra cost. Acesta citeste mereu virusii care apar  iar actualizarea permanenta a programului micsoreaza sita in calea virusilor. Trebuie stiut insa ca nici un program nu este infailibil.

Scanare si iar scanare

Odata luat un virus, se impune scanarea imediata a computerului. Acest proces are durata in functie de mai multi factori, cum ar fi anul de fabricatie al computerului, numarul de fisiere etc. Evident, cea mai la indemana metoda de devirusare este downloadarea unei versiuni de antivirus care este gratuita (Bitdefender, AVG…). Bitdefender ofera scanarea cu antivirusul online care este gratuita. Pe de alta parte, aceste versiuni nu ofera protectie adecvata, un antivirus gratuit nu recunoaste totalitatea virusilor care exista. Multi utilizatori prefera instalarea mai multor programe antivirus pe care le ruleaza din cand in cand. Dar, repetam, nimic nu este infailibil.

Cea mai buna metoda, preventia

Majoritatea utilizatorilor cunosc metode pentru a-si proteja computerul de pacostea virusilor: nu se deschid fisiere atasate de la persoane necunoscute, documentelele esentiale se vor pastra mereu si pe alt support, nu se descarca informatii care nu au fost scanate anterior, se evita deschiderea accidentala a fisierelor despre care nu exista certitudine de unde provin…

De asemenea, folosirea unui soft piratat si bajbaiala prin aplicatii care nu se stie de unde provin pot genera necazuri. Dupa posibilitatile fiecaruia, sunt recomandate versiunile noi ale programelor antivirus.

 

Ultimele stiri

  • Cine conduce cu adevărat politica externă americană?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state”
  • Bolojan face praf și Educația. Se pierde calitatea actului de învățământ
  • Domnule Bolojan, dacă nu vreți să fiți sub Ciolacu…
  • BRICS vs Trump
  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Exit mobile version