AcasăNewsAgentiile de rating pun „tunurile” pe Romania

Agentiile de rating pun „tunurile” pe Romania

Standard & Poor’s (S&P) ameninta ca va scadea ratingul Transgaz, iar Fitch a retrogradat Banca Romaneasca pentru legatura cu banca-mama din Grecia.

Transgaz ofera dividende de 350 de milioane de lei, din care 257 de milioane de lei vor intra in contul Ministerului Economiei

Agentiile de rating au inceput sa retrogradeze de-a valma tari de la periferia UE sau companii ori firme din state aflate prea aproape de „tsunami-ul” financiar care poate „matura” UE, din cauza eventualei iesiri a Greciei din zona euro. In vreme ce in majoritatea statelor dezvoltate ale UE se iau masuri pentru limitarea efectelor negative,  in Romania au inceput sa faca „ordine” agentiile S&P si Fitch, care se afla in cautarea potentialelor victime ale „Grexit”.

Dividendele, motiv de retrogradare

S&P a modificat perspectiva ratingului „BB+” al Transgaz de la „stabila” la „negativa” si avertizeaza ca ar putea cobori in curand calificativul companiei. „Observam presiuni tot mai mari asupra profilului de risc de business al Transgaz”, noteaza S&P intr-un comunicat. Practic, agentia de rating incrimineaza faptul ca Transgaz va oferi dividende de 350 de milioane de lei, din care Ministerul Economiei, actionar majoritar, va obtine peste 257 de milioane de lei, desi suma ar fi fost utila pentru retehnologizarea  companiei.

Banca-mama e de vina

Si agentia Fitch si-a facut datoria de a identifica o victima colaterala a „Grexit”, scazand cu o treapta ratingul Bancii Romanesti la nivelul „B-”, cu perspectiva negativa. „Retrogradarea reflecta dependenta mare a Bancii Romanesti de finantarea si lichiditatile furnizate de National Bank of Greece (banca-mama – n.r.) si incertitudinile mari legate de continuarea disponibilitatii acestui sprijin, daca Grecia va iesi din uniunea monetara europeana”, sustin reprezentantii Fitch.

author avatar
Arpad Dobre
243 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger