AcasăNewsAgenda sumitt-ului de la Minsk

Agenda sumitt-ului de la Minsk

Kievul, Moscova si cancelariile europene desfasoara intense consultari diplomatice asupra dosarului ucrainean. Scopul, asigurarea desfasurarii summit-ului de la Minsk, in cursul caruia va fi negociata o reglementare pasnica si durabila a conflictului care insangereaza estul Ucrainei de zece luni.

Pentru moment, desi nu s-a avansat nicio informatie privind subiectele ce vor fi abordate la masa negocierilor, de la semnarea unui acord de incetare a focului, dar care nu a reusit , din septembrie 2014, sa opreasca zgomotul armelor, ele au ramas aceleasi, noteaza Le Monde. Linia de demarcatie: teritoriile aflate sub controlul rebelilor prorusi reprezinta aproximativ o treime din regiunile administrative din Donetk si Lugansk, in estul tarii. Ele au fost clar definite in timpul  acordurilor de pace de la Minsk, semnate de Kiev, Moscova si de serparatisti. De la jumatatea lui septembrie, acestia din urma au continuat sa progreseze, in special dupa ofensiva majora lansata la jumatatea lui ianuarie. Rusia si separatistii cer ca  un nou acord sa tina seama de aceste noi teritorii care reprezinta 500 km patrati.

Incetarea focului

Este prioritatea zero afisata de toate partile. Potrivit estimarilor ONU, ostilitatile au facut peste 5.500 de morti, cifre cel mai probabil subestimate. Acordul de pace de la Minsk nu a fost respectat nici de separatisti, nici de armata ucraineana. O retragere a armelor grele de pe linia frontului ar trebui sa fie discutata. Potrivit acordului, retragerea trebuia sa fie facuta pe o distanta de 15 km de-o parte si de alta a frontului. Un alt subiect este statutul regiunilor aflate sub controlul rebelilor. Acordul de la Minsk prevedea acordarea unui ”statul special” teritoriilor controlate de rebeli si de organizare a alegerilor locale ”conforme cu legea ucraineana”. Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care prevedea acordarea acestui statut si care delega rebelilor controlul complet al teritoriilor lor. Dar ”republicile populare” din Donetk si Lugansk au refuzat si au organizat, in noiembrie, propriile alegeri. Rusia a cerut Kievului sa respecte aceste alegeri si, deci , autonomia celor doua regiuni, iar  partea ucraineana va fi obligata sa faca concesii importante in acest caz.

Statutul Ucrainei

Un punct central al negocierilor este si chestiunea, neabordata in cadrul discutiilor de pana acum,  unei eventuale adeziuni a Ucrainei la UE si NATO, perspectiva in care Vladimir Putin este acuzat de destabilizare a tarii si declansarea unui razboi. Inaintea negocierilor, François Hollande a precizat ca nu este favorabil intrarii Kievului in NATO. Un alt punct in suspensie este reforma Constitutiei tarii. Acordul de la Minsk prevedea o ”descentralizare” a puterii, in timp ce Moscova preconizeaza o ”federalizare”, ceea ce ar readuce in Ucraina scenariul din Bosnia-Hertegovina. Pe lista se afla si garantiile frontierei ruso-ucrainene, in conditiile in care Rusia este acuzata ca ii aprovizioneaza pe separatisti. Acordul de la Minsk prevedea un control al frontierei supervizat de OSCE . Ieri, lupte grele intre armata ucraineana si rebeli au continuat, acestia din urma luand cu asalt orasul Debaltevo iar fortele ucrainene au lansat o ofensiva in Mariupol. Intre timp, Flota Rusa de la Marea Neagra desfasoara exercitii de amploare in Crimeea, anuntand ca a inceput exercitii si in Cecenia, Daghestan si Osetia de Sud.

Adio, arme?

Luni, presedintele SUA a declarat , in timpul unei conferinte de presa impreuna cu Angela Merkel, ca decizia de a livra arme Ucrainei ”nu a fost luata pentru moment”, informeaza sputnik. ”In cazul in care eforturile diplomatice nu se vor dovedi rodnice, voi cere echipei mele sa examineze mai multe solutii. Livrarea de armament defensiv este una. Dar nicio decizie nu a fost luata”, a spus Obama. Cancelarul german s-a intalnit, luni cu presedintele SUA pentru a-i prezenta un plan de pace European, in avanpremiera sumitt-ului prevazut pentru astazi.

Putin ofera Kalasnikoave. La propriu

Liderul de la Kremlin i-a oferit, ieri,  o arma AK-47 presedintelui egiptean Abdelfattah Al Sissi, in timpul vizitei pe care a facut-o in Cairo. Cadoul a fost, se pare, apreciat de presedintele egiptean, in conditiile in care se prevede un posibil contract de armament in valoare de mai multe milioane de dolari in favoarea Egiptului, potrivit The Independent.

author avatar
Tudor Borcea
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger