AcasăNewsAfla cum te fura statul cu TVA

Afla cum te fura statul cu TVA

Romanii au realizat in ultima vreme ca banii pe care ii castiga lunar nu mai au valoarea de acum un an. Putini sunt, insa, cei care sunt constienti ca bancnotele lipsa din portofel au intrat in „conturile” Guvernului prin majorarea de TVA de la 19 % la 24 %, operata de premierul Emil Boc.

Cu banii platiti intr-un an pe TVA, un roman ar fi putut sa-si achite un sejur pe plajele din statiunea greceasca Halkidiki

Majorarea TVA a mutat o parte insemnata din resursele populatiei in mainile guvernantilor si, astfel, foarte multi bani au ajuns in bugetul de stat, noteaza Money.ro. Veniturile statului din TVA la nivelul lunii iunie anul acesta sunt cu 31,5% peste cele din iunie 2010. In bani asta inseamna un pic peste un miliard de euro si asta, doar dintr-o singura miscare.

Boc ti-a confiscat vacanta in Grecia

Ca fapt divers, fiecare roman a platit pe aceasta taxa 320 de euro in doar jumatate de an. Adica fiecare dintre cei aproximativ 16 milioane de romani platitori s-ar putea duce intr-un sejur in Grecia cu banii dati intr-un an pe TVA. Banii acestia ajuta guvernul sa-si plateasca angajatii. Taierile de salarii de 25% in sectorul bugetar din luna iulie a anului trecut au ramas in mintea tuturor. Dar o abilitate de comunicare a ascuns publicului larg ca a fost vorba de o taierea salariului brut de baza.

Or, in administratie grosul castigului il aduc premiile si sporurile, nu salariul, mai arata analiza Money.ro. Ce au reusit sa ascunda cu multa grija guvernantii este ca in administratia publica veniturile s-au intors la un nivel foarte apropiat de valoarea de dinaintea taierilor. Mai precis, in administratia publica, venitul salarial mediu net din mai anul acesta este cu doar 6% mai mic decat cel din iunie 2010. In intervalul iulie 2010 – mai 2011, castigul functionarului s-a marit cu 9,6%, in timp ce venitul mediu pe economie a crescut cu doar 7,6%. Asa s-a ajuns ca venitul net din administratie este superior celui mediu pe economie 1.813 lei, fata de 1.458 lei.

 

author avatar
eNational
260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger