AcasăNewsAfla cum scapi de cazierul informatic auto

Afla cum scapi de cazierul informatic auto

Soferii care sunt sanctionati contraventional vor fi inregistrati intr- intr-un cazier informatic. Dupa cinci ani, cazierul poate fi sters, in anumite conditii.

Amenzile contraventionale se sterg din cazierul informatic dupa cinci ani

Ministerul Administratiei si Internelor a lansat in dezbatere publica proiectul de Ordin privind evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule sau tramvaie.

Potrivit documentului, mentiunile privind permisele retinute si sanctiunile aplicate se introduc sau se sterg in/din aplicatia informatica „ABATERI” de catre Sectia de Politie Autostrazi, Brigada Rutiera sau serviciul rutier pe a carei/carui raza de competenta a fost constatata fapta. Aceste mentiuni se sterg automat, in termen de cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost savarsita fapta. De asemenea, stergerea cazierului informatic are loc in urma unei decizii irevocabile a instantei privind admiterea plangerii impotriva contraventiei sau a retinerii permisului auto.

Exceptii

Unele inregistrari nu se sterg si raman in aplicatia „ABATERI” in urmatoarele situatii:

a) ca urmare a constatarii unor fapte ce constituie infractiuni care au avut ca rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsite prin nerespectarea regulilor de circulatie;

b) ca urmare a constatarii unor fapte ce constituie infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice;

c) ca urmare a existentei unei hotarari judecatoresti definitive care prevede aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de autovehicule;

d) cand permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale  sau cand titularul era cercetat/judecat pentru infractiuni auto.

author avatar
Arpad Dobre
1.598 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger