AcasăNewsAfla cine sunt ”campionii” fondurilor europene nerambursabile

Afla cine sunt ”campionii” fondurilor europene nerambursabile

Ministrul Leonard Orban recunoaste ca Romania a folosit doar 15% din cele 35 de miliarde de euro de la UE

Romaniei i s-a alocat pentru perioada 2007-2013 de la bugetul UE suma de circa 35 de miliarde de euro,  defalcata pe diverse domenii. La categoria fonduri nerambursabile, cei mai ”tari” beneficiari au cheltuit abia cateva zeci de milioane de euro.

Ministrul Leonard Orban recunoaste ca Romania a folosit doar 15% din cele 35 de miliarde de euro de la UE

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a precizat recent ca absorbtia efectiva a fondurilor europene a ajuns la 1,211 miliarde de euro,  adica 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenta.

Afaceristul sibian Ilie Carabulea se poate lauda ca a luat 10 milioane de euro de la UE

Orban a mentionat ca din fondurile structurale si de coeziune alocate pentru perioada 2007-2013, mai precis 19,21 miliarde de euro, pana la sfarsitul lunii ianuarie s-au contractat 67%, adica aproximativ 12,8 miliarde de euro. Ramane de vazut daca banii se vor si vira. Aceasta deoarece, pe intreaga perioada 2007-2011, UE a platit doar 3,2 miliarde de euro, din cele 35 de miliarde de euro alocate in total Romaniei.

Frimituri nerambursabile

Firma argeseana Bacsi este apropiata primarului Pitestiului, Tudor Pendiuc

Conform obligatiilor care le revin, firmele care beneficiaza de fonduri europene (dar si celelalte intreprinderi) trebuie sa predea bilanturile la Fisc. Potrivit acestor documente, firma Transcar International SRL, controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, a obtinut cele mai mari fonduri europene nerambursabile, in valoare de circa 10 milioane de euro, la care a mai adaugat tot atat, pentru a construi un centru de afaceri la Sibiu. El este urmat de firma de turism Valea cu Pesti, care a obtinut 2,2 milioane euro,  si de Bacsi Investment Group (ambele din Arges), cu 1,7 milioane euro.  Problema cea mare este ca, daca nu utilizam fondurile ramase (zeci de miliarede de euro) pana in 2013, acestea se vor intoarce la bugetul UE, iar Romania va fi penalizata cu sute de milioane de euro.

author avatar
Arpad Dobre
776 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger