AcasăNewsAfla ce drepturi ai daca esti insarcinata sau daca ai nascut si...

Afla ce drepturi ai daca esti insarcinata sau daca ai nascut si te-ai intors la serviciu

Din punct de vedere legal, protectia maternitatii inseamna protectia sanatatii si a securitatii salariatelor gravide sau mame la locul de munca, asa cum o defineste ordonanta 96/2003.

Pentru a beneficia de aceasta protectie, angajata are obligatia de a anunta angajatorul asupra starii sale de graviditate, printr-o declaratie insotita de adeverinta eliberata de medicul specialist.

Program redus si dispensa pentru analize

La solicitarea salariatei insarcinate, precum si dupa evaluarea locului de munca de catre medicul de medicina muncii, se poate acorda un program de lucru redus cu o patrime din durata normala si cu mentinerea drepturilor salariale. De asemenea, salariata are dreptul la o dispensa lunara de maximum 16 ore libere platite pentru a efectua controale medicale de rutina, spun specialistii Accace si AvocatNet.

In timpul sarcinii, salariata nu poate lucra in ture de noapte, nu poate efectua ore suplimentare, nu poate fi detasata si nici trimisa in deplasare. Angajatorul este obligat sa ofere un loc de munca mai bun, cu pastrarea aceluiasi nivel salarial, in cazul in care activitatea se desfasoara in conditii ce pot afecta sarcina salariatei. De asemenea, angajatorului ii este interzis sa concedieze o salariata insarcinata, lauza sau care se afla in concediu pentru ingrijirea si cresterea copilului.

Pauze de alaptat si concediu de risc

In cazul mamelor care se reintorc la serviciu si inca alapteaza, angajatorul este obligat sa ofere pauze de alaptat, maximum doua ore din timpul total de lucru sau sa-i amenajeze un loc special de alaptat la serviciu.

Ordonanta 158/2005 prevede acordarea concediilor medicale pe perioada sarcinii, respectiv concediul prenatal si cel postnatal, cu precizarea ca cele 126 de zile se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului post natal sa fie de 42 de zile. Indemnizatia pentru concediul de risc maternal reprezinta 75% din media veniturilor aferente ultimelor 6 luni, iar cea pentru sarcina si lauzie reprezinta 85% din aceeasi medie de calcul.

author avatar
eNational
322 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger