AcasăNewsAfla care pica mai intai: dolarul sau euro?

Afla care pica mai intai: dolarul sau euro?

Dolarul e tinut in viata de trezorerii, in timp ce euro se duce de rapa, crede Martin Armstrong

Martin Armstrong, fondator si fost presedinte al Princeton Economics International, este convins ca euro se va duce de rapa inaintea dolarului.

Dolarul e tinut in viata de trezorerii, in timp ce euro se duce de rapa, crede Martin Armstrong

Socotit cel mai competent consilier financiar din lume, Armstrong a fost angajat recent de Banca Centrala a Chinei, pentru consiliere.  Insa, inainte de a pleca la Beijing, a mai pus putin gaz pe foc in razboiul dolarului impotriva euro. Mai intai, Armstrong a explicat „mecanismul” unei crize economice. Anume, garantiile bancare securizate de ipoteci asigura standardul AAA. Cand piata imobiliara se duce in jos, trage dupa ea totul, inclusiv ratingul de tara. Garantiile tarilor cu rating AAA intra pe o „piata repo”. Aceasta le permite sa scoata bani cash a doua zi dupa ce garantiile au fost scoase pe piata. „E o piata de 24 de ore, o bomba cu ceas”, spune Armstrong. „Cand esti retrogradat, ai 24 de ore sa-ti rezolvi problemele legate de cash. Bancile ar putea supravietui crizelor, daca n-ar fi loviturile sub centura. De aceea si este investigata agentia Standard&Poor, cea care a retrogradat SUA.”

Dolarul, tinut de trezorerii

Martin Armstrong

Cad bancile, cad si firmele si companiile care le sunt cliente, iar investitorii fug catre paradisuri fiscale. Deci, o sa cada dolarul? Sau euro? Armstrong, care afirma ca stie cum functioneaza aceste piete pentru ca era acolo cand au luat fiinta, spune ca euro va cadea inaintea dolarului. Deci nu e vorba ca n-o sa cada dolarul, ci doar care are intaietate!  Dolarul nu va cadea curand pentru ca este o valuta de trezorerie. 40% din valuta se duce in afara tarii, in trezoreriile bancilor centrale, sub forma fizica sau in obligatiuni. O valuta de trezorerie nu cade inaintea altora, pentru ca ar provoca un haos financiar global. Toata lumea care are aceasta valuta in trezorerie e fortata sa-l sustina. Pe cand Europa a permis statelor din zona euro sa emita obligatiuni, nemaiexistand un control central. „De zece ani ii avertizez ca aceasta politica ii duce la colaps financiar. Politicienii insa au fost mai interesati sa creeze o moneda europeana unica decat sa creeze un sistem financiar stabil si functional”, a concluzionat Armstrong.

author avatar
Adina Mutar
756 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger