AcasăNewsAfaceristul Ioan Niculae si fostul presedinte al CJ Braila, Bunea Stancu, urmariti...

Afaceristul Ioan Niculae si fostul presedinte al CJ Braila, Bunea Stancu, urmariti penal de DNA

Atat omul de afaceri, prezent, vineri dimineata, la audieri la sediul DNA, cat si fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, au aflat ca procurorii anticoruptie au dispus urmarirea penala atat in cazul lor, cat si al altor persoane.

Ioan Niculae

In timp ce procurorii DNA au anuntat, intr-un comunicat, faptul ca Niculae, patronul grupului Interagro, este suspectat de cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si la spalare de bani, Bunea Stancu este urmarit penal pentru trafic de influenta.

In acelasi dosar au intrat in vizorul procurorilor si Nicoleta Mariana Toncea, presedinte al Interagro, precum si directorul general al societatii in cauza, Viorel Barac, dar si cel economic, Adriana Guta. Mai mult, procurorii au inceput urmarirea penala si in cazul Interagro SA, pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Faptele investigate de catre procurori ar fi fost comise in perioada 2008-2009. Procurorii vorbesc despre un „circuit financiar de spalare a banilor” proveniti din evaziune, dar si despre un „lobby” in vederea promulgarii unei HG, menita sa acorde facilitati fiscale in privinta subventionarii achizitiei de ingrasaminte chimice.

Va prezentam precizarile DNA din acest caz:

“In ordonanta de efectuare in continuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2008 – 2009, intre S.C. INTERAGRO S.A. si o alta societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, s-au desfasurat mai multe tranzactii comerciale ce au avut la baza prestatii neexecutate, privind contractul incheiat in luna august 2008, in valoare de 10.000.000 de EURO. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promotionale (brelocuri, post-it-uri si standuri) pentru S.C. Interagro S.A. de catre firma respectiva.

La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de BANI au fost “trecute” formal prin societatea respectiva, pentru ca ulterior, la indicatiile acestuia, sa fie externalizate intr-o firma de tip “off shore” din Insulele Virgine.

Incheierea si derularea contractului de prestari servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. si societatea respectiva, s-a facut prin intermediul suspectilor Barac Viorel si Guta Adriana, care au semnat contractul si s-au ocupat de inregistrarea documentelor FINANCIAR – contabile pentru a crea aparenta de indeplinire a prestatiilor.

Suspectii au beneficiat de ajutorul suspectei Toncea Nicoleta Mariana care, din dispozitia suspectului Ioan Niculae, s-a implicat in realizarea platilor catre firma respectiva.

Circuitul FINANCIAR de spalare a banilor proveniti din evaziune fiscala, a fost initiat si coordonat de suspectul Ioan Niculae si a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 11.438.169 lei, reprezentand TVA in suma de 6.886.550 lei si impozit pe PROFIT in suma de 4.551.619 lei.

In prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului INTERAGRO.

Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae, au incercat prin activitati de „lobby” sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subventionare”. Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat.

In acest context, suspectul Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului Romaniei in vederea aprobarii Hotararii de Guvern”.

178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger