AcasăNewsAfacerile romanesti din energie si sanatate, aventuri in Bahamas

Afacerile romanesti din energie si sanatate, aventuri in Bahamas

Românii, adevăraţii piraţi din Caraibe

BahamasLeaks, noua scurgere de informatii, scoate la lumina si o parte din greii care se invart prin economia romaneasca.

Românii, adevăraţii piraţi din Caraibe

Bahamas Leaks ofera informatii si despre o companie offshore din grupul Rompetrol, afacere anchetata in prezent la Bucuresti.

Rompetrol  e beton

De ani de zile, rudele lui Geoană apar în tot felul de combinaţii cu offshore-uri

Intre 1999 si 2011, Rompetrol Upstream International LTD, fosta Lumbaqui Oil LTD, din arhipelagul Bahamas a avut 13 directori executivi. Radu Mihail, actualul consul onorific al Romaniei in Ecuador, a fost numit in functia de director al companiei offshore, potrivit Rise Project, pe 14 iulie 2011. Sorin Marin, fost actionar in Rompetrol si prieten cu Dinu Patriciu, a avut calitatea de director executiv in offshore-ul din Caraibe, in perioada aprilie 2001- octombrie 2002.

Exxon in Marea Neagra

Radu Mihail, actualul consul onorific al României în Ecuador

Corporatia americana ExxonMobil a explorat unul dintre perimetrele din Marea Neagra. Practic, banii ExxonMobil pentru aceasta investitie au venit prin offshore-ul propriu din Bahamas. Acesta se numeste ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si detine din 2008 o filiala in Romania, infiintata special pentru parteneriatul cu OMV Petrom din Marea Neagra. Unul dintre vicepresedintii firmei offshore este romanul Alin Stirbu, care, in organigrama Exxon, figureaza ca director de exploatare.

Medicarom, un gigant discret

In BahamasLeaks apar si doi actionari minoritariai grupului de firme Medicarom. Medicarom a strans anul trecut 45 de milioane de euro de pe piata sanitara, vanzand bunuri si servicii catre sute de mii de pacienti romani. Cei doi actionari minoritari sunt Langton Industrial Holdings si Wellington Property Holdings. Acestea sunt conduse de doi romani, directori, de altfel, in cadrul grupului Medicarom: Gheorghe Paraschiv (71 de ani) si Ionel Volintiru (57 de ani).

Fiu de general

Lucian Badescu, 42 de ani, a ajuns cunoscut pentru comertul cu energie, iar apoi s-a extins si in alte domenii. Fiul unui fost general SRI, Badescu a devenit, din aprilie 2011, directorul Kereulen Investments Limited, o companie din Bahamas. Acesta este coleg in conducerea companiei impreuna cu un alt roman: Bogdan Mihalcea Calinescu. Badescu Jr. si Calinescu mai sunt implicati in mai multe afaceri cu energie, atat in industria centralelor fotovoltaice, cat si eoliene.

Varul  Mihaelei Geoana

Printre romanii care apar in noile documente figureaza si un membru al numeroasei familii a soacrei lui Mircea Geoana – Margareta Costea (nascuta Barba). E vorba de Gheorghe Valentin Barba (57 de ani), var primar al Mihaelei Geoana. Personaj cu cetatenie dubla, romana si americana, Barba e cel care a cumparat de la statul roman, la un pret modic, uzina de pompe de injectie Mefin Sinaia. Barba apare ca reprezentant a trei firme in Bahamas: Mefin, Walbridge Group si Detroit Diesel.

author avatar
Catalin Dumitrescu
2.097 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ionel Volintiru nu este fostul secretar general al UTC Bucuresti, cel care, in decembrie 1989, mobiliza tinerii la adunarea din Piata Palatului? Cel care a rostit prima cuvantare de la balconul CC in 21 decembrie?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger