AcasăNewsAfacerile cu Iranul, o oportunitate uriasa pentru economia noastra

Afacerile cu Iranul, o oportunitate uriasa pentru economia noastra

Romania era apreciata in Iran pentru instalatile sale petroliere

Uniunea Europeana a ridicat, de o luna, santiunile economice si financiare impuse Iranului, iar expertii sustin ca potentialul de business pentru Romania este unul foarte ridicat, piata iraniana avand, in prezent aproape 80 de milioane de consumatori.

Romania era apreciata in Iran pentru instalatile sale petroliere

Afacerile iranienilor in Romania sunt cantonate, nu intamplator, in zona centrelor universitare, acolo de unde provin cei mai multi oameni de afaceri. Conform unei analize realizate de expertii firmei de consultanta in afaceri KeysFin, fostii studenti iranieni care au ales sa ramana in tara noastra si sa investeasca mai ales in comert, au realizat, in 2014, o cifra de afaceri de 206,1 milioane lei (peste 70% din total). Alte domenii cu afaceri semnificative sunt industria prelucratoare (28,5 milioane de lei – 10,3%) si activitati de servicii administrative si suport (16,6 milioane de lei – 5,79%). Oamenii de afaceri iranieni mai deruleaza afaceri si in agricultura, servicii financiare, hoteluri si restaurante, transporturi si IT&C, insa la un nivel nesemnificativ. Cele mai mari firme cu actionariat prezente in Romania sunt, in ordinea cifrei de afaceri, Inteel Mar,Vox Carrier,  UDP – Distributie Papetarie, Olimp Company, Euro Meat Group, Karimi Group, Evesta, Vitrometan, Ostam Impex si Pars Production. Acestea au derulat, in 2014, afaceri de 225 milioane de lei.

Pe urmele lui Ceausescu

De la utilaje (inclusiv in domeniul petrolier) la proiecte IT&C, industria romaneasca are sansa de a prinde oportunitatea afacerilor cu Iranul. „Trebuie doar ca autoritatile sa reia legaturile traditionale cu aceasta tara, sa restarteze conexiunile din anii regimului Ceausescu, atunci cand Iranul reprezenta un partener important pentru Romania, sa incerce sa puna la aceeasi masa oamenii de afaceri iranieni de la noi, partenerii de business ai acestora din tara de bastina, cu reprezentantii firmelor romanesti dornice mai ales sa exporte in aceasta tara”, afirma expertii KeysFin.

Business financiar

Potrivit unui raport recent al Eximbank, exportul de bunuri si servicii in Iran este permis, cu exceptia celui de bunuri cu dubla utilizare, armament si alte echipamente care pot fi folosite pentru represiuni impotriva civililor, echipamente pentru monitorizarea telecomunicatiilor si exportul catre persoanele si entitatile inscrise pe listele de sanctiuni UE. Au fost ridicate restrictiile privind accesul la servicii financiare si bancare in Iran si sunt permise toate activitatile de acest gen, inclusiv stabilirea de noi relatii de corespondenta bancara cu banci din Iran, cu exceptia institutiilor inscrise pe listele de sanctiuni UE (Ansar Bank, Bank Saderat Iran and Bank Saderat plc, Mehr Bank, Bank Sepah and Bank Sepah International).

author avatar
Tudor Borcea
274 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger