AcasăNews„Afacerea Tanase”, lectie pentru eternitate

„Afacerea Tanase”, lectie pentru eternitate

Au trecut atatia ani de atunci, incat nu-i de mirare ca putina lume isi mai aminteste episodul asta. Iata, insa, ca un eveniment similar petrecut zilele acestea in Ucraina vecina readuce in prim plan povestea lui Virgil Tanase, una dintre cele mai puternice voci ale disidentei anticomuniste.

Arkadi Babcenko este un jurnalist rus „refugiat” la Kiev si a carui asasinare a fost, de fapt, inscenata de autoritatile ucrainene. In realitate, se apara acum vinovatii, s-a urmarit protejarea ziaristului, aflat pe lista neagra a Kremlinului din pricina atitudinii sale ostile fata de regimul lui Vladimir Putin. Daca lucrurile stau intocmai, avem un copy-paste dupa „Afacerea Tanase”, cum a fost denumit cazul scriitorului roman.

Asasinatul ziaristului rus Arkadi Babcenko un copy paste dupa o poveste cu Securitatea lui Ceausescu

Ne intoarcem in timp, pana in Franta anului 1982. Din Paris razbate spre intreaga Europa un puternic mesaj anticomunist lansat de scriitorul si regizorul Virgil Tanase. Inclusiv prin greva foamei, zeci de interviuri, conferinte, acest roman nu oboseste in a critica regimul dictatorial al lui Nicolae Ceausescu. Ajunge imediat persona non-grata pentru autoritatile de la Bucuresti, drept pentru care Securitatea il trimite pe Matei Haiducu sa-l lichideze. Pe numele real Matei Hirsch (fiul unui nume cu greutate din Securitatea anilor ’50), ofiterul refuza sa duca la indeplinire ordinul primit si toarna toata misiunea Serviciilor Secrete din Franta.

Rapit pe strada, ascuns cateva luni

De aici incolo, povestea capata accente cinematografice, intrucat contraspionajul din Hexagon pune la cale planul rapirii lui Virgil Tanase, totul spre inducerea in eroare a Securitatii. O inscenare de proportii, prin lansarea zvonului mortii lui Tanase si a lui Paul Goma, un alt opozant roman, este in derulare. Pe data de 20 mai, la iesirea din locuinta sa din Paris, Virgil Tanase este rapit. Fara vesti si ingrijorata peste masura, sotia telefoneaza la DST, iar a doua zi ea merge sa reclame la comisariatul din cartier disparitia sotului sau. Si-a jucat excelent rolul, intrucat habar nu avea de planul pus la cale de sotul sau impreuna cu ofiterii francezi.

Franta ia foc, presedintele Francois Mitterand organizeaza o conferinta de presa in care-l critica pe Nicolae Ceausescu si profita de ocazie pentru a suspenda relatiile cu tara noastra, iar acasa Matei „Haiducu” este decorat si felicitat de insusi seful Statului. Dupa nici trei luni, ofiterul „Haiducu” fuge din tara impreuna cu toata familia si, o data ajuns in Franta, organizeaza o conferinta de presa la sediul revistei „Actuel” in care apare impreuna cu disidentii Virgil Tanase si Paul Goma.

Inca un esec, dupa cazul „Skripal”?

Nici povestea lui Arkadi Babcenko nu difera cu mult ori cel putin imaginea disidentului dorit mort de Putin a incercat Kievul sa livreze opiniei publice. Reaparut „miraculos”, jurnalistul rus refugiat in Ucraina i-a cerut iertare sotiei „pentru iadul pe care l-ai trait timp de doua zile”. Culmea, insa, Serviciile Secrete ucrainene afirma ca familia lui Babcenko era la curent cu operatiunea care a vizat sa dejoace o tentativa de asasinat pusa la cale de Moscova.

Daca, intr-adevar, ar fi vorba de o incercare de lichidare, atunci asistam la un al doilea esec rusesc, dupa mediatizatul caz Skripal, care a dinamitat relatiile cu Anglia.

author avatar
Cristina Elvira
1.167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger