AcasăNewsAfacerea Mistral il costa pe Hollande 1,2 miliarde de euro

Afacerea Mistral il costa pe Hollande 1,2 miliarde de euro

Alba-neagra cu port-elicopterle a stirbit reputatia Frantei

Autoritatile franceze au luat decizia definitiva sa nu furnizeze Rusiei cele doua nave militare, in ciuda importantei sume pe care Franta trebuie sa o verse Moscovei ca despagubiri.

Alba-neagra cu port-elicopterle a stirbit reputatia Frantei

Anuntul a fost facut de ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, la Washington. Ministrul a subliniat in cadrul unei conferinte de presa in capitala americana ca incalcarile termenilor contractului cu Rusia vor costa Franta 1,3 miliarde de dolari (1,2 miliarde euro), dar ”nu exista alta alegere”, informeaza Russia Today. Le Drian a reamintit ca livrarea navelor a fost suspendata de Hollande din cauza rolului Rusiei in conflictul ucrainean, estimand ca aceasta decizie a fost strategica si corecta, noteaza Sputnik. Jean-Yves Le Drian a sugerat ca SUA ar putea cumpara cele doua nave dar nu a primit niciun raspuns de la seful Pentagonului, Ashton Carter, cu privire la aceasta chestiune. Contractul pentru livrarea celor doua nave a fost semnat de Franta (DCNS/STX) si Rusia (Rosoboronexport) in 2011. Prima nava trebuia livrata in octombrie 2014 iar cea de-a doua in 1 noiembrie 2015.

Cine le vrea?

Ministrul francez a estimat ca Franta va intampina, firesc, mari dificultati sa gaseasca un client care ar putea cumpara cele doua nave, in special datorita faptului ca ele au fost construite conform specificatiilor flotei rusesti. Mai mult, anularea vanzarii celor doua nave nu reprezinta o pierdere importanta pentru Rusia, care deja intentioneaza sa construiasca propriile sale port-elicoptere de debarcare, similare cu navele tip Mistral, potrivit vicepresedintelui Comisiei militar-industriale a Rusiei, Oleg Bocikariov. Pe de alta parte, expertii francezi au estimat ca afacerea Mistral ar putea afecta serios reputatia Frantei, al patrulea furnizor mondial de armament in 2014.

Rusia reia productie elicopterului ucigas de submarine

Fabricat in anii ‘60, Mi-14 a fost proiectat pentru lupta anti-submarin, putand transporta si o arma nucleara capabila sa distruga orice submarin pe o raza de un kilometru. Resurectia unei asemenea arme este plina de pericole pentru submarinele occidentale, potrivit The Diplomat. Daca productia acestui elicopter amfibiu se va relua, un nou Mi-14 va fi fabricat in uzinele din Kazan, versiunea modernizata fiind echipata cu motoare si sisteme de ghidaj noi.

 

author avatar
Tudor Borcea
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger