AcasăNewsAfacerea Mistral ar putea costa Franta peste 2 miliarde de euro

Afacerea Mistral ar putea costa Franta peste 2 miliarde de euro

Hollande spune ca nu vor lipsi cumparatorii, dar deocamdata navele stau la cheu

Anularea vanzarii catre Rusia a navelor Vladivostok si Sevastopol nu va avea doar consecinta unei rambursari a sumei platite de Moscova, 1,2 miliarde de euro. Pentru Elysee, nota de plata ar putea fi mult mai usturatoare.

Hollande spune ca nu vor lipsi cumparatorii, dar deocamdata navele stau la cheu

Un contract avantajos pentru ambele parti a degenerat intr-o veritabila telenovela cu substrat politic, pe fondul crizei ucrainene, in care Occidentul acuza Rusia de implicare directa. Tensiunile Moscova-Occident au dus inclusiv la ruperea contractului Mistral iar dincolo de sumele platite in avans de catre Rusia, pe care Franta va trebui sa le returneze, Hollande se va confrunta cu o serie de costuri suplimentare, dezvaluie „Le Canard enchainé”. Potrivit publicatiei franceze, in locul sumei de 1,2 miliarde de euro, avansata de ministrul Apararii Jean-Yves Le Drian saptamana trecuta (valoarea contractului ruso-francez), nota de plata ce va trebui achitata de francezi se ridica la aproape dublu: doua miliarde de euro.

Rambursari, despagubiri, jackpot pentru Rusia

Hebdomadarul francez imparte nota de plata in sase capitole. Intai, suma de 896 milioane de euro, reprezentand avansul platit de Rusia. Apoi, 350 milioane de euro reprezentand despagubiri pentru DCNS, constructorul navei, care a facut oficiul de vanzator public in aceasta afacere si care poate sa-si ia adio de la procentul ce i se cuvenea. Statul francez s-a angajat sa preia aceste plati. Alte 200 de milioane de euro vor fi platiti pentru restituirea catre Rusia a echipamentelor sofisticate deja instalate pe ambele nave. In continuare, Franta trebuie sa restituie 100 milioane de euro reprezentand cheltuielile rusilor cu adaptarea maritima si transportul a 32 de elicoptere de atac Ka-52K, cu formarea a 400 de militari, la care se adauga si 5 milioane de euro pentru intretinerea celor doua fregate. La acestea se adauga ”deficite induse prin pierderea unui contract”, estimate la peste 500 de milioane de euro, in dauna societatilor DCNS, Thales si Safran. In fine, anularea vanzarilor navelor catre Rusia reprezinta o pierdere de 400 milioane de euro pentru santierele navale din Saint-Nazare. Pentru rusi, situatia este mult mai optimista. Inginerii lor si-au plimbat ochii pe 150.000 de pagini reprezentand documentatiile tehnice ale navelor, in cadrul transferului de tehnologie prevazut de contract iar Rusia deja a anuntat ca va construi propriile versiuni Mistral. Intre timp, marina franceza este terorizata la ideea ca guvernul i-ar putea impune o achizitie a celor doua nave, asta insemnand sa puna cruce bugetului rezervat construirii altor nave, in special fregate. Marina militara franceza dispune deja de trei nave tip Mistral, mai mult decat suficient.

author avatar
Tudor Borcea
201 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger