AcasăNewsAfacerea de aproape două milioane de dolari aranjată de șeful Romarm, Gabriel...

Afacerea de aproape două milioane de dolari aranjată de șeful Romarm, Gabriel Țuțu. Schema primului „tun” din pandemie

gabriel tutuAfacerea de aproape două milioane de dolari aranjată de șeful Romarm, Gabriel Țuțu. Schema primului „tun” din pandemie

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a atribuit, din pix, contractul pentru măști de protecție unei firme din China. Afacerea a fost primul mare tun al pandemiei, ale cărei detalii au ieșit abia acum la iveală, odată cu reținerea lui, în dosarul în care sunt vizați și Victor și Alexandru Pițurcă.

În procesul de atribuire a contractului, Țuțu ar fi luat deciziile de unul singur, nu ar fi cerut specificații tehnice, crezând pe cuvânt ce i-a spus furnizorul și ar fi modificat clauze contractuale în defavoarea statului român.

Primul mare tun din pandemia de Covid-19

Chiar în ziua în care președintele țării decreta stare de urgență în România, 16 martie, șeful Romarm i-a cerut directorului general al filialei UPS Dragomirești să verifice dacă are disponibilă o hală industrială pe care să o pună la dispoziție Romarm pentru un atelier pentru confecționat măști de protecție.

Astfel că Romarm a ajuns să aducă din China utilaje cu care ar fi urmat să producă 8.000 de măști pe oră (fiecare utilaj). Total plată: aproape două milioane de dolari pentru o linie de producție care s-a stricat la scurt timp. Iar măștile care au ajuns să fie fabricate totuși au rămas în depozite, fără ca Romarm să reușească să le vândă.

Romarm, luată „la ţintă“ de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a identificat probleme privind modul de utilizare a utilajelor de producere a măștilor de protecție de la ROMARM în raportul finalizat în 2021 pentru anul anterior. „Utilaje constând în mașini de confecționat măști nu au fost exploatate la parametrii stabiliți la achiziție, fapt datorat în mare parte perioadei de testare (de peste un an) a echipamentelor și perioadei de punere în funcțiune (la aproape 1,4 ani) de la recepția lor cantitativă, timp în care au fost efectuate cheltuieli pentru producerea unei cantități de măști care nu au fost integral înregistrate ca produse finite și nici valorificate, acestea fiind menținute în categoria produselor în curs de execuție”, se arată în raport, potrivit libertatea.ro.

ROMARM a folosit materii prime și materiale la prețuri mai mari decât cele estimate la data achiziției utilajelor și materiilor prime, se mai precizează în document. Experții Curții de Conturi au constatat că o parte dintre măștile produse de ROMARM au fost vândute cu 20.000 de lei mai puțin față de costul de producție. În plus, compania de stat era acuzată că nu a deținut un certificat de înregistrare a dispozitivelor medicale în baza națională de date, așa cum prevede legislația.

Gabriel Țuțu a cerut avion din Ucraina să transporte măști

În aprilie 2020, chiar în timpul Stării de Urgență, Țuțu i-a determinat pe aceștia să facă demersuri către Ministerul Apărării din Ucraina ca să pună la dispoziție un avion militar pentru a asigura transportul produselor medicale, transmite Realitatea Plus. Măștile neconforme urmau să fie transportate cu aeronava ucraineană, iar 40% din profit urma să intre în buzunarele celorlalte persoane implicate.

Mai mult, procurorii anticorupție arată că două luni mai târziu, în iunie, Țuțu și-a primit partea în contul mamei sale: 50.000 de lei.

Directorul ROMARM, Gabriel Țuțu, este cercetat sub control judiciar pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual. În același dosar, Victor Pițurcă și fiul său, Alexandru Pițurcă, au fost plasați sub control judiciar pentru cumpărare de influență.

author avatar
Andreea Vlad
256 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger