AcasăNewsAeroporturile din România, în pragul falimentului! „Situația este absolut disperată. Nu mai...

Aeroporturile din România, în pragul falimentului! „Situația este absolut disperată. Nu mai avem bani”

aeroport

Aeroporturile din România se confruntă cu facturi uriașe la energie. Acest lucru le-ar putea duce chiar să intre în faliment.

În astfel de situație se află aeroportul din Iași, al cărei conducere cere ajutor de la stat. Deși a înregistrat cei mai mulți pasageri din istoria activității sale, aeroportul va încheia acest an pe pierdere, din cauza cheltuielilor uriașe cu energia.

Factură de peste 2 milioane de lei pentru aeroportul in Iași

Facturile aeroportului au crescut brusc după ce furnizorul de curent electric, Veolia Energie, s-a retras din contractul pe care îl avea în derulare. Mai mult decât atât, până în luna august, facturile lunare de energie electrică ale Aeroportului Iași au fost cuprinse între 76.000 și 100.000 de lei, la un consum de maxim de 200 MWh pe lună.

Aeroportul a primit energie, în luna septembrie, cu alt preț: 10.000 de lei/MWh, de 20 de ori mai mare decât tariful anterior. Consumul din luna septembrie a fost de 220 MWh, astfel că, potrivit estimărilor, factura va ajunge la 2,2 milioane de lei. Din această cauză, aeroportul din Iași poate intra în incapacitate de plată, fapt ce ar duce la faliment.

„A dat peste cap tot ce înseamnă prognoze bugetare și chiar se ridică problema susținerii costurilor unui aeroport. Noi facem demersuri atât la nivel de Asociație a Aeroporturilor cât și la nivelul fiecărui aeroport individual să identificăm o soluție astfel încât aeroportul să poată să beneficieze de o plafonare. Pentru că riscăm ca în câteva luni să nu mai avem bani să putem plăti facturile la curent”, a declarat Romeo Vatră, managerul aeroportului Internațional din Iași.

Directorii de aeroporturi cer ajutor de la stat

Și în Cluj-Napoca situația e similară. Aici ultima factură e de un milion de lei. „La Cluj, factura e mai mică acum pentru că noi cumpărăm la 4.500 lei mw și în 2019 îl cumpăram la 360 de lei. Nu există nicio predictibilitate”, a declarat David Ciceo, director al Aeroportului Cluj-Napoca.

Directorii cer guvernanților măsuri care să protejeze și aeroporturile. „Situația este absolut disperată! Solicităm insistent să fim incluși și noi în categoria unităților care o perioadă măcar sunt protejate”, susține Ciceo.

author avatar
Andreea Vlad