AcasăNewsAdrian Severin s-a prezentat la DNA

Adrian Severin s-a prezentat la DNA

Europarlamentarul Adrian Severin, a carui imunitate a fost ridicata de PE la 23 iunie, s-a prezentat, vineri, la DNA. „A fost o discutie preliminara si nu voi face nicio declaratie pe durata acestei proceduri”, a declarat Adrian Severin, vineri, pentru Mediafax. Procurorii i-au comunicat lui Severin ca impotriva sa a inceput urmarirea penala.

Adrian Severin a spus ca va colabora cu DNA pe durata intregii proceduri, considerand ca se afla „de aceeasi parte a baricadei” cu aceasta institutie.

„Voi colabora cu ei, pentru ca ma consider de aceeasi parte a baricadei cu ei. Eu astazi plec in concediu si chiar ma bucur ca inainte sa plec am avut aceasta discutie”, a mai spus Severin, adaugand ca cel mai probabil va avea si alte intalniri cu procurorii DNA.

In primavara acestui an, reporterii de la Sunday Times au inregistrat o discutie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati – un roman, un sloven si un austriac – sa le plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine. Cei trei deputati au acceptat, a relatat atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: „Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

In 20 martie, Parlamentul European (PE) a anuntat deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica The Sunday Times impotriva celor trei eurodeputati. Conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul roman refuzand sa paraseasca postul de la PE.

Adrian Severin si-a dat demisia insa din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul social democrat din Parlamentul European, in care ocupa functia de vicepresedinte, dupa ce anterior isi anuntase intentia de a se retrage. Severin a ramas in continuare europarlamentar neafiliat, refuzand sa renunte la aceasta calitate in pofida solicitarilor si criticilor primite.

In 5 aprilie, prin intermediul Ministerului Justitiei, DNA a solicitat presedintelui PE ridicarea imunitatii lui Severin, cat si o opinie juridica referitoare la incidenta unor dispozitii procedurale prevazute in Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene.

In plus, in 12 aprilie, procurorul sef al DNA a solicitat presedintelui PE sa ia toate masurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor si a altor mijloace de proba aflate in birourile Parlamentului European, cat si datele stocate in serverele institutiei, necesare desfasurarii anchetei penale. Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridica in legatura cu unele proceduri prevazute in Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene.

In 23 iunie, Parlamentul European a hotarat ridicarea imunitatii lui Adrian Severin si a incredintat presedintelui PE sarcina de a transmite imediat aceasta decizie autoritatilor competente si lui Severin.

 

139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger