AcasăNewsAdrian Sarbu isi dadea bonusuri din evaziunea fiscala

Adrian Sarbu isi dadea bonusuri din evaziunea fiscala

Adrian Sarbu a afirmat in mod constant ca nu este dispus sa plateasca taxe la stat, astfel incat la nivelul conducerii Mediafax a fost gandit un sistem de eludare a taxelor, sustin procurorii care au dispus retinerea fostului boss al Pro Tv. Mai mult, banii proveniti din evaziunea fiscala erau insusiti de patronul Mediafax.

Adrian Sarbu sustine ca dosarul in care a fost retinut este fabricat de Victor Ponta si Sebastian Ghita

Judecatorii urmau sa decisa aseara asupra cererii PICCJ de arestare a lui Adrian Sarbu pentru 30 de zile pentru instigare la evaziune fiscala si spalare de bani. Alaturi de acesta a fost retinuta si avocata Liana Petrovici pentru complicitate la spalare de bani.

Sarbu spunea in sedinte ca nu va plati taxele la stat

Potrivit procurorilor, la solicitarea lui Adrian Sarbu, Liliana Serban, Roxana Dorina Grigoruta, Eugenia Balan (arestata in alta cauza), Sorin Dinu, Daniela Reghina Cozac (cercetata in stare de libertate), Rodica Crisbasan si Gheorghe Dragos Chis, impreuna cu Diana Atanasiu si Dragos Eremia au folosit o schema infractionala in scopul sustragerii de la plata catre stat, schema in care au fost interpuse mai multe societati comerciale care au derulat operatiuni fictive, in intervalul 2011 – 2014, in relatia cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societatile din grupul mediafax (SC Mediafax Grup SA, SC Mediafax SA, SC Apropo Media SRL).  Anchetatorii sustin in referatul cu propunerea arestarii preventive ca, “desi in perioada savarsirii faptelor, Sarbu nu indeplinea functii in cadrul acestor societati, in fapt, detinea controlul asupra tuturor societatilor din grup, deciziile acestuia impunandu-se cu putere de lege”. In acest context, in cadrul sedintelor de bugetare a societatilor,  Adrian Sarbu a afirmat in mod constant ca nu este dispus sa plateasca taxe la stat si s-a aratat interesat de gasirea unor modalitati concrete de evitare a acestora, la nivelul managementului celor trei firme, fiind gandit, astfel, un sistem de eludarea a taxelor care in mod normal si firesc trebuiau virate la bugetul de stat. In acest sens, sustin procurorii, s-a hotarat infiintarea de societati in care sa fie transferat capitalul, pentru a fi protejat de sistemul legislativ din Romania, care impunea obligativitatea achitarii acestor taxe. ”Sistemul creat nu avea ca scop doar sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, ci si utilizarea mai departe a sumelor de bani provenite din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in scopul platii de bonusuri pentru functiile de top ale societatilor si in special pentru inculpatul Sarbu Adrian”, se mai arata in referat. De asemenea,  disimularea adevaratei naturi a provenientei se realiza prin interpunerea in circuitul financiar a mai multor societati de tip fantoma, in conturile carora erau transferate de catre Mediafax Grup importante sume de bani, operatiuni in care erau interpuse alte doua societati comerciale.

Avocata Liana Petrovici, complicea lui Sarbu

Totodata, pe baza probatoriului administrat pana in prezent, a rezultat ca avocata Liana Petrovici a participat, in aprilie 2014, la o intalnire ce a avut drept scop gasirea unei modalitati in care sa fie inchis soldul de casa existent in balanta contabila a SC T.P. SA care evidentia, la acea data, o suma in casierie in cuantum de aproximativ 2.100.000 lei, care in realitate lipsea, fiind anterior insusita de catre Adrian Sarbu, in calitate de actionar al societatii prin intermediul SC A. M. C. SRL. Cu aceasta ocazie, avocata Liana Petrovici a intocmit si avizat contractele prin care au fost create circuitele financiare fictive avand drept scop ascunderea si disimularea modului in care sumele de bani au fost insusite din casieria SC T. P. SA, avand cunostinta de scopul urmarit de inculpati. Anchetatorii sustin ca prejudiciul produs statului se cifreaza la 16.809.964 lei rezultat din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, la  2.660.000 lei din delapidare, fiind supusa spalarii banilor suma de 2.893.607 lei.

author avatar
Nicole Ionescu
1.199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger