AcasăNewsAdrian Năstase, TOTUL despre criza energetică. Plafonarea prețurilor? „Medicament pentru fraieri”

Adrian Năstase, TOTUL despre criza energetică. Plafonarea prețurilor? „Medicament pentru fraieri”

Adrian NastaseAdrian Năstase, despre plafonarea prețurilor la energie: „Medicament pentru fraieri”

Fostul premier Adrian Năstase susține că în România nu există nicio criză a energiei care să determine creșterea prețurilor pentru consumatorii casnici.

După părerea sa, s-a mimat liberalizarea pieței și apoi interconectarea cu piețele europene.

„La noi, de fapt, nu este nici o criza a energiei. Cei cu care am mai vorbit În ultima vreme, Îmi spun că, pur Și simplu, suntem furaȚi” – aDRIAN nĂSTASE.

Au mimat aceasta „LIBERALIZARE” a pietei si apoi ‘INTERCONECTAREA ” cu pietele europene. Ce nu se spune insa este faptul ca in afara de posibilitatea de a vedea preturile de pe alte piete, nu ai posibilitatea sa cumperi de pe alte piete. Iti trebuie contracte de transport cu tarile pe care le tranzitezi, contracte de Crossborder cu Transelectrica, rezervare de capacitate – ori toate aste nu se fac batand din palme, costa niste bani , iar colac peste pupaza, Statul Roman, prin Transelectrica a micsorat capacitatea de transborder cu 50%.”, scrie Adrian Năstase pe blogul său.

Nu vede cu ochi buni plafornarea prețurilor

Potrivit estimărilor sale, pe piața de contracte forward nu se scot mai mult de 15-20 MWH/zi, în condițiile în care România consumă circa 180.000 MW/zi, iar în piața SPOT se vând minium 90.000-120.000 MWH/zi. Năstase crede că această criză a energiei ar fi rezolvată prin intervenția Consiliului de administrație al fiecărei întreprinderi și limitarea prețului la 200% profit.

„Ceea ce se propune, cu plafonarea preturilor, nu se poate face numai pentru populatie pentru că, automat, cei care au cumparat energie mai scumpa, vor renunta la toti consumatorii casnici, care vor trece in FUI. Dar intreprinderile ce vor face? Se vor inchide, pentru ca nu vor mai fi competitive pe piata. Asta va duce la somaj, cheltuieli, lipsa de venituri la buget , etc. Prin „plafonarea preturilor” vor fi loviti doar Furnizorii pentru că numai ei vor fi obligati sa aplice preturile plafonate, nu si Producatorii. Si atunci ce s-a rezolvat daca eu trebuie sa va facturez cu pretul plafonat dar nu am de unde sa cumpar cu acel pret ? Aici este o problema foarte serioasă.”, spune Adrian Năstase.

Fostul premier al României este de părere că parlamentul ar trebui să organizeze audieri publice cu responsabilii – români și străini – din sectorul energetic și să ia măsuri tranșante, sesizând organe de anchetă penală și subliniind responsabilitatea CSAT și serviciilor de informații. „Nu cred că o țară întreagă poate să accepte să fim tratați ca niște fraieri doar pentru că premierul interimar să mai peticească puțin bugetul din taxele suplimentare venite prin creșterea prețurilor la energie pentru români”, a conchis acesta.

author avatar
Andreea Vlad
680 afisari

3 COMENTARII

  1. Prea multa teorie. Toti recunosc si accepta ca preturile astronomice sunt urmare a unei piete SPECULATIVE si ei vor sa intervina la efecte nu la cauze !

  2. Doar cine nu vrea sa vada ca pixul lui catu si popescu cu adormirea anre i a lasat sa fure ca in codru niste hiene iar astia cu plafonarea nu vor ajuta decat sa le pazeasca tot buzunarele astora ssu sa i indestuleze din buget!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger