AcasăAdormirea Maicii Domnului - Sfanta Maria Mare

Adormirea Maicii Domnului – Sfanta Maria Mare

Saptamana incepe cu o mare sarbatoare in randul credinciosilor ortodocsi. Luni praznuim Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare cunoscuta in popor drept Sfanta Maria Mare, prin prisma zilei de 8 septembrie, cand credinciosii marcheaza Nasterea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mica.

Adormirea Maicii Domnului (foto: mesagerulhunedorean.ro)

Sarbatoarea din 15 august – marcata cu o cruce rosie in calendar- a fost pregatita cu cateva saptamani de post. Si a fost precedata de o slujba speciala, tinuta in ajunul praznicului, ceremonialul incluzand Prohodul Maicii Domnului. Marcheaza atat moartea – „adormirea”-  si ingroparea Maicii Domnului, cat si inaltarea la cer. Traditia spune ca Arhanghelul Gavriil a fost vestititor al Adormirii Maicii Domnului.

In aceasta zi de sarbatoare, pe langa faptul ca merg la slujba de dimineata, tinuta in bisericile din intreaga tara, crestinii obisnuiesc sa dea de pomana pentru sufletele celor trecuti la Domnul, dar si sa mearga la cimitir, pentru a tamaia locurile in care odihnesc pentru vecie rudele si persoanele apropiate, dar si pentru a le aprinde o lumanare.

author avatar
Cristina Stefan