AcasăNewsPonta: "Romania trebuie sa adopte conduita Poloniei" in ceea ce priveste moneda...

Ponta: „Romania trebuie sa adopte conduita Poloniei” in ceea ce priveste moneda euro

Victor Ponta

Premierul Ponta spune ca si Romania ar trebui sa urmeze exemplul Poloniei in ceea ce priveste adoptarea monedei euro, si ca anul 2015 nu este „batut in cuie”.

Victor Ponta

Intrebat daca este de acord cu opinia guvernatorului BNR Mugur Isarescu, in ceea ce priveste amanarea adoptarii monedei euro, premierul Victor Ponta a spus ca trecerea la euro este in favoarea unei Europe inchegate, fara a considera anul 2015 „batut in cuie”.

„De cele mai multe ori sunt de acord cu guvernatorul Mugur Isarescu (…) insa criteriile reale, cele care arata care este puterea de cumparare a romanilor fata de tarile din zona Euro si celelate, care tin de oportunitate – trebuie sa le gandim cu foarte mare atentie”, a declarat premierul.

Ponta a mai spus ca Romania ar trebuie sa adopte conduita Poloniei in ceea ce priveste acest subiect. „Romania trebuie sa mearga pe drumul pe care a mers Polonia si anume: spune foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai bine inchegate, ca doreste sa intre in Euro, insa anul 2015 nu este un reper batut in cuie, ca sa fiu foarte diplomat”, a spus primul-ministru.

Potrivit guvernatorului BNR, trecerea la moneda euro in anul 2015 nu intra in discutie. Isarescu este de parere ca incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este totusi un bun exercitiu de disciplina economica, a mai declarat guvernatorul, potrivit New York Times.

Valentin Lazea, economistul sef al BNR, considera pe de alta parte, trecerea la euro este un joc cu doua parti, astfel incat Romania ar trebui sa analizeze daca statele din zona euro, avand in vedere criza, sunt pregatite sa primeasca noi membri intr-un orizont de timp relativ scurt.

Alti analisti, printre care si Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, considera ca tinta de aderare in 2015 nu mai este fezabila, dar se mentine ca obiectiv pana la alegeri, cand se va rediscuta.

author avatar
Alina Costache
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger