AcasăNewsADMITERE LICEU 2013. TOT ce trebuie sa stie absolventii clasei a VIII-a!

ADMITERE LICEU 2013. TOT ce trebuie sa stie absolventii clasei a VIII-a!

foto: RTV

Elevii care au trecut cu bine de EVALUAREA NATIONALA 2013 se pot gandi la pasul urmator – ADMITEREA LA LICEU. Ministerul Educatiei a publicat pe pagina oficiala un ghid al admiterii computerizate cu toate informatiile pe care trebuie sa le stie un absolvent al clasei a VIII-a.

foto: RTV

Asadar, toti cei care se pregatesc pentru ADMITEREA LA LICEU, trebuie sa stie urmatoarele informatii puse la dispozitie de Ministerul Educatiei.

1. Pe fisa de admitere, trebuie sa completezi optiunile in ordinea preferintelor.

2. Candidatii trebuie sa completeze pe primele locuri numele liceelor pe care si le doresc cel mai mult, chiar daca nu sunt siguri daca vor putea prinde un loc acolo. Acest lucru nu te va dezavantaja. Lista trebuie completata chiar si cu optiunile mai putin dorite – pentru siguranta. Nu trebuie completata o optiune nedorita in fata unei optiuni dorite. Prima optiune este luata in considerare pentru fiecare elev.

3. Tine cont de mediile de admitere din anii precedenti pentru a-ti calcula sansele de intrare la liceul pe care il doresti.

4. Completarea unui numar mare de optiuni pe fisa de admitere NU iti poate dauna in nici un fel–oricum intri la prima optiune a ta la care mai sunt locuri.

5. Un numar prea mic de optiuni iti poate micsora sansele de a fi admis! Exista riscul de a nu avea o medie suficient de buna pentru nici una din optiunile exprimate. Nu există nici un “numar magic” de optiuni care trebuie completate pe  fisa: important este ca acest numar sa fie suficient de mare ca sa permita repartizarea si sa fie ordonate – de la cea mai dezirabila la cea mai putin dorita.

ADMITERE LICEU 2013. Aici gasiti LISTA LOCURILOR LIBERE la toate liceele din tara

6. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul putin mai mari, un motiv in plus pentru a completa cat mai multe optiuni pe fisa! Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din optiuni sa fie mult mai mare decat anii trecuti, la fel cum este posibil sa fie mai mica. Mediile anilor trecuti sunt orientative.

7. Validarea fiselor este o operatiune simpla, dar obligatorie pentru toti candidatii – eventualele greseli aparute in transcrierea mediilor din cataloagele scolare pe fisa de optiuni, in completarea numelui candidatului sau scrierea ilizibia a codurilor liceelor pot cauza neplaceri. Computerul “nu stie” ca un elev a completat codul 115 dar de fapt il intereseaza specializarea cu numărul 151, sau ca media de absolvire nu este 5,75, ci 7,55 !

8. Pentru a evita neplacerile cauzate de transcrierea gresita a datelor de pe fisa, procedura necesita tiparirea fiselor asa cum au fost introduse ele in baza de date. Fisa astfel tiparita, numita “fisa martor” se transmite la scoala de provenienta. In cele cateva zile ramase intre introducerea fisei in computer si data limita, dirigintii sunt cei care convoaca la scoala toti elevii insotiti de parinti, care verifica optiune cu optiune corespondenata fisei de martor cu fisa originala, semnand pentru conformitate.

9. Neconcordantele intre fisa completata si fisa martor trebuie semnalate imediat conducerii scolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corectia.

10. Intre momentul validarii fisei si repartizarea computerizata, fisele sunt centralizate in bazele de date judetene si de aici in baza de date nationala de la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

11. Dupa verificari multiple si corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizata.

12.Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii descrescator dupa media de admitere, repartizandu-i pe rand, incepand de la elevul cu cea mai buna medie.

13. Pentru fiecare elev, se cauta prima optiune de pe lista unde mai sunt locuri libere si elevul este repartizat la acea optiune.

14. Daca la un moment dat se gaseste un elev la care optiunile exprimate in fisa nu ii permit sa intre la nici un liceu (pentru ca locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decat el), elevul respectiv ramane nerepartizat. Toate informatiile se afla pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei.

author avatar
Anca Murgoci
650 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger