AcasăNewsAdio vacanțe! Guvernul pune cruce agențiilor de turism

Adio vacanțe! Guvernul pune cruce agențiilor de turism

Grecia a anunțat deja că nu va returna niciun ban turiștilor

Agențiile de turism din România au intrat în colaps, în timp ce Guvernul nu ia absolut nicio măsură pentru a ajuta acest sector. Sutele de mii de români care și-au plătit în avans vacanțele ar putea rămâne fără bani, având în vedere că sumele au ajuns deja la hotelurile din afara țării.

Vor putea pleca sau nu românii în vacanțe în afara țării, este întrebarea care îi macină atât pe reprezentanții agențiilor de turism, cât și pe cei care au plătit deja biletele din iarnă, pentru a beneficia de reduceri la prețuri. Comunicarea guvernanților este într-o totală nebuloasă în ce privește acest aspect, doar medicii scoși la înaintare amenință, când și când, că nu vom avea voie să ieșim din țară anul acesta. Și, dacă nu au voie să plece, își pot lua banii înapoi? Da, a zis Guvernul, mergeți la agențiile de turism din 16 mai. De parcă agențiile ar fi pus încasările într-un seif și nu ar fi plătit, la rândul lor, hotelurilor din afara granițelor pentru a obține rezervările. ”Ministerul Economiei, după cum am văzut noi în ultima lună, este dezinteresat despre tot ce înseamnă turism și dușmănește agențiile de turism. Am cerut ministrului să mai amâne ordonanța prin care ne obligă să dăm banii înapoi turiștilor din 16 mai, pentru că, pur și simplu, banii nu sunt la noi, sunt deja plătiți la extern. Practic, noi luăm banii, păstrăm un comision de 6-7%, iar 93% sunt bani care se duc pe hotel, pe transport, pe transferuri. Dacă nu plătești avansuri nu îți păstrează nimeni locurile. Probabil că din 16 mai, dacă oamenii vor începe să-și ceară banii, foarte multe dintre agențiile de turism vor intra în faliment. Noi încercăm să-i facem pe oameni să amâne vacanțele, cu emiterea unor vouchere. Dar ce să le spunem noi oamenilor? Ce să le garantăm, că nu depinde de noi. În momentul de față, Grecia a anunțat oficial, prin guvernul lor, că ei nu dau niciun ban înapoi și vor da vouchere pe următoarele 18 luni. În Spania nu se știe dacă anul acesta vor fi deschise hotelurile, iar Turcia nu s-a pronunțat încă. Și atunci ce să spunem noi oamenilor, când o lume întreagă nu știe nimic?”, ne-a declarat Alin Burcea, fost prim-vicepreședinte al Patronatului Agențiilor de Turism ANAT.

Se așteaptă unda verde

Agențiile de turism din România au început deja să se pregătească pentru deschiderea sezonului de la 1 iulie, însă acestea așteaptă undă verde pentru zboruri de la Guvern, dar și din țările cu destinație turistică. ”Luni, pe 27 aprilie, va fi o ședință între țările din UE în care se va discuta despre măsurile pentru salvarea sezonului de vară al turismului. Nimeni nu are o estimare despre ceea ce se va întâmpla. Noi ne-am făcut planul să zburăm cu charterele spre Grecia și spre Turcia de la 1 iulie, dacă nu se închide Grecia, dacă nu se închide Turcia. Noi lucrăm și așteptăm confirmarea că se va putea zbura și, în primul rând, confirmarea că ne lasă să plecăm din România. Pentru că acum nu știm, că nu avem Guvern”, a mai afirmat Alin Burcea. Singura măsură luată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a fost instituirea unui call-center pentru persoanele care au întrebări referitoare la reprogramarea călătoriilor, anularea acestora și implicit rambursarea sumelor achitate pentru pachetele de servicii, în contextul situației epidemiologice actuale. ”Asta cu numărul de telefon la Ministerul Economiei este tot un lucru care arată că ministerul este împotriva noastră. Ministrul nu este interesat de cele 2.200 de agenții de turism, iar ceea ce nu înțelege el este că sunt sute de mii de oameni care au dat avansuri și prin neoferirea niciunei soluții de cinci săptămâni nu își dă seama câți oameni se vor pierde la vot, că tot fac de o lună și jumătate doar politică. Sunt sume mari și ar trebui să se găsească o soluție la nivel de Guvern, cum au găsit și în alte țări. În România nu există fond de garantare, pentru că nu s-a dorit, există doar asigurări, iar asigurările funcționează doar dacă firma intră în insolvență sau în faliment, iar dacă oamenii vor să dea în judecată agențiile se vor trezi cu surpriza că asigurările au expirat”, ne-a mai precizat fostul prim-vicepreședinte al Patronatului Agențiilor de Turism ANAT, Alin Burcea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.985 afisari

9 COMENTARII

  1. ce sa faca cel de la economie cand il vezi cu zambetul ala de stan si bran !!!!!!comedie si atat!!!!

  2. Adică vrabia mălai visează! Asta cam seamănă a schemă piramidală, să încaseze banii și să nu-i returneze. Ce să facă Guvernul?…să returneze banii in locul lui Burcea? Exista intrare in insolventa.Lumea este inchisa și Alin Burcea vinde gogoși imaginare la fraieri.

  3. Thomas Cook,cea mai veche companie de turism a intrat in faliment.Guvernul Britanic s-a implicat ,a pus la dispoziție o flota de avioane pentru a repatria turiștii. Nu ne comparăm. Situațiile nu sunt asemanatoare și să mulțumim lui Dumnezeu că nu avem compatrioți lăsați de izbeliște pe planetă. Ar fi trebuit să aibă fiecare Agenție de turism ,un contract de asigurare .Dar despre ce vorbim cand Companiile de asigurări, Băncile cer facilități fiscale pentru proprii angajati. Guvernul o fi vreo mama proștilor care fata bani pentru șmecheri?

  4. Domnul Burcea era unul din cei mai înflăcărați susținători ai președintelui si PNL ului, e rusine sa ii critici acum. Nu mai sunt băieți buni acum?

  5. Ce-are legea cu sustinerea inflacarata ? Nu poti beneficia de incalcarea ei si beneficia de favoritisme indiferent cat esti de pupincurist . Punct .

  6. Nu era o critică,era un adevăr. Am inteles că există fanatismul de orice însă nu e cazul. Era vorba de principii și lege.

  7. Toate companiile mari de turism din lume ofera vouchers, insa NU ramburseaza in perioada asta.
    Asta include si companiile aeriene KLM, Airfrance, Lufthansa, airCanada etc.
    Nu inteleg de ce romanilor nu le e destul un voucher, care garanteaza vacanta cand se termina epidemia???

  8. Vaucherul trebuie însoțit de o asigurare.Am văzut ce spune d-na Adina Valean și anume că se încearcă o posibilitate de garantare europeană. Adică un fel de alba neagra. Nene…pe principiul „ce-i in mână nu-i minciună ” ,banii înapoi.Hahahaha…când se termină pandemia vor merge în vacanță. Agențiile de turism au conturile goale,spune reprezentant al unei astfel de companie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger